Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Петреус: коаліція перемагає талібів в Афганістані


Американський генерал Дейвід Петреус
Американський генерал Дейвід Петреус

Прага – Деякі афганські оглядачі скептично оцінюють заяву командувача міжнародних сил і військ США в Афганістані генерала Дейвіда Петреуса, який звітує про переконливі успіхи західних сил у цій країні. Сьогодні в інтерв’ю британській телекомпанії «Бі-Бі-Сі» генерал заявив, що антиурядовий рух «Талібан» здає свої позиції.

Командувач міжнародних сил в Афганістані вважає, що коаліція успішно ліквідує осередки талібів у різних частинах країни, які повстанці створювали роками.

В інтерв’ю «Бі-Бі-Сі» американський генерал Дейвід Петреус висловив переконання, що ця боротьба й далі буде успішною, хоча є важкою.

Генерал Петреус командує 130-тисячними Міжнародними силами сприяння безпеці, а також тими американськими військами, які не належать до їхнього складу в Афганістані, з липня цього року. Його попередник генерал Стенлі МакКрістал був звільнений після інтерв’ю, в якому він розкритикував своїх цивільних начальників.

В Афганістані не бачать перемоги над талібами

Кабульський аналітик Вагід Можда, який раніше працював у міністерстві закордонних справ за влади талібів в Афганістані, каже Радіо Свобода, що оптимістична заява нового американського командувача не відображає реальної ситуації в країні.

«Головна аудиторія цієї заяви – співвітчизники американців, але всередині Афганістану люди не бачать перемоги над талібами», – каже він.

Наприкінці минулого року Вашингтон потроїв кількість американських вояків в Афганістані. Кабульський оглядач вважає, що активізація західної операції викликала спротив серед деяких афганців, які думають, що це принесло більше шкоди мирним жителям, ніж повстанцям.

Генерал Петреус докладає зусилля, щоб зменшити кількість цивільних жертв внаслідок авіаційних ударів та артилерійських обстрілів. В результаті таких випадків стає менше, але це й далі лишається болючим питанням в Афганістані.

Вагід Можда вважає, що первісний задум американців – завоювати серця афганців – не спрацьовує, бо західні сили і далі покладаються на переважання бойової моці, щоб чинити опір повстанцям.

Кінець операції ще не скоро


У понеділок у результаті нападів у різних куточках Афганістану загинуло четверо вояків міжнародної коаліції – двоє французів, американець та угорець.

Військова операція США та інших держав світу в Афганістані почалася 9 років тому, після нападів на американські міста 11 вересня 2001 року. Західні держави планують початок виведення своїх військ на липень наступного року.

Генерал Петреус переконаний, що цей процес не повинен бути миттєвим. У світі сподіваються, що афганці зможуть узяти на себе всю відповідальність за безпеку по всій території країни до кінця 2014 року.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG