Доступність посилання

ТОП новини

Економічні показники Німеччини несподівано сильні (європейська преса)


Лондон – Європейські видання реагують сьогодні на високі показники німецької економіки у другому кварталі цього року. Німецькі експерти на підставі цих показників переглянули прогнози щодо економічного росту у бік збільшення, яке тепер оцінюється у 3,4 відсотка цього року. Згідно з європейськими оглядачами, економічне зростання в Німеччині може зашкодити Франції, але Польща може мати від нього переваги.

Французька газета Le Monde аналізувала одужання німецької економіки і його вплив на Францію: «Це правда, що ріст внутрішнього валового продукту у Франції на 0,6 відсотка – це досягнення, гідне пошани, але це у чотири рази менше, ніж зростання у Німеччині. Різкий ріст показників німецької економіки зіпсує святкування у Парижі. Справді, якщо французька економіка відстане від свого найважливішого партнера, наслідки можуть бути катастрофічними. Наразі Франції не торкнулася криза з державним боргом, як це сталося в країнах Південної Європи… Але несподіваний стрибок з іншого боку Рейну чаїть загрозу. Ризик – у тому, що відомий розрив у ставках банківського відсотка двох країн стане ще більшим».

Економічний бум у Німеччині – на добре для Польщі, пише польський щоденник Rzeczpospolita: «Як кажуть численні економісти, «німецький мерседес» заправляється пальним з країн на межі єврозони. Добрі економічні результати змусили Німецький федеральний банк радикально поліпшити економічний прогноз, очікуваний ріст ВВП тепер становить 3 відсотки. Не забуваймо, що обсяги німецької економіки скоротилися за минулий рік на 4,7 відсотка. Що ж сталося? Збільшився обсяг експорту за нашим західним кордоном. Солідне, хоча й менш динамічне зростання, очікується і в наступному кварталі. Внутрішній попит теж має там великий вплив, і це теж добре для Польщі. Наш експорт до Німеччини зростає й має стати ще більш динамічним».

У одному з найновіших членів ЄС, Румунії, багато хто скептично налаштований до цієї організації. Але газета România Liberă пише сьогодні, що країна повинна скористатися із членства для дальшого розвитку: «1938 року Румунія досягла найвищого рівня розвитку у своїй історії, але і тоді вона була однією з найменш розвинених країн Європи. Сьогодні теж Румунія все ще має найвищий рівень зайнятості у сільському господарстві і найнижчу продуктивність у Європі. Безвідповідальність, намагання людей обходити закон, порушення угод і економічних регуляцій, корупція, крадіжки – багато чинників роблять внесок до цього статусу Румунії як малорозвиненої країни. Але вступ до ЄС – це історична нагода для модернізації інституцій, менталітету і поведінки. Якщо ми не спроможемося цього зробити, ми залишимося країною, що не використовує свого великого потенціалу, на наш власний відчай і на здивування іноземців, які сюди приїжджають, щоб дізнатися про нас».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG