Доступність посилання

ТОП новини

Українські таксисти посварилися з урядом


Київ – У п’ятницю на з’їзді таксистів України віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко та голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, які брали участь у заході, не змогли переконати присутніх делегатів-таксистів у необхідності підвищити фінансові та технічні вимоги до їхньої діяльності. Утім, таксисти також не змогли довести урядовцям, що легальний ринок міських перевезень перебуває на межі виживання. Чому з’їзд, покликаний знайти спільну мову між владою та малими підприємцями, перетворився на скандал?

Вигуками: «Ганьба! Ганьба! Ганьба!» прощалися учасники з’їзду таксистів у Києві з головою Державного комітету регуляторної політики та з питань підприємництва Михайлом Бродським. Вони обурилися через небажання представників влади йти на поступки в питаннях впорядкування діяльності таксистів.

Зокрема, очільник Держкомпідприємництва заявив, що в кожному таксі має бути встановлений касовий апарат. «Якби моя воля, у вас би у всіх стояли касові апарати», – наголосив він.

Всі до парку

Водночас, таксисти стурбовані й іншою ініціативою влади. Урядовим проектом нового «Закону про автомобільний транспорт» передбачається значне підвищення технічних вимог до автомобілів, котрі використовують як таксі. Ринок міських перевезень до цього не готовий, стверджують учасники з’їзду. Такі нововведення змусять нинішніх приватних таксистів або змінювати професію, або йти працювати у таксопарки, власниками яких будуть ті, хто сьогодні намагається встановити монополію, каже керівник львівської обласної організації профспілки таксистів Ігор Михальський.

«Тепер іде до того, щоб перевести все на державний рівень, створити таксопарки. Звісно, цього не можна зробити одразу, адже люди протестуватимуть. Тож вони потроху взялися на законодавчому рівні за цю справу», – висловив побоювання таксист.

Податки гірші неволі

Водночас, поставити таксистів на межу виживання може не лише майбутній «Закон про автомобільний транспорт», а й Податковий кодекс, який чинна влада обіцяє ухвалити найближчим часом. Оприлюднений проект цього документа передбачає виплату таксистами, як і рештою малих підприємців, внеску до Пенсійного фонду. На думку координатора Ради підприємців України Алли Мезінцевої, перш ніж збільшувати фіскальне навантаження на таксистів, держава мала б потурбуватися про їхній соціальний захист.

«Таксист розбився, працює за спрощеною системою оподаткування, він на ремонті, він за місяць може не отримати ніякого прибутку. Він, хоч і не працює, має сплатити до пенсійного фонду. Таким чином виходить, що у нього просто вимиваються обігові кошти», – сказала Мезінцева.

Втім, віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, який також був присутній на з’їзді, заявив, що норма про окремий внесок до Пенсійного фонду від малих підприємців буде вилучена з остаточної редакції нового Податкового кодексу.

«Зміни, які стосуються спрощеної системи щодо фізичних осіб, яка, наскільки я розумію, більше всього турбує вас, передбачаються абсолютно незначні», – пообіцяв Тігіпко.

Таксисти не повірили віце-прем’єру

«Слова Сергія Тігіпка непереконливі, відтак підприємці проти Нового податкового кодексу», – заявив представник Луганської обласної профспілки таксистів Ігор Запрудський.

«Цей податковий кодекс антинародний, протизаконний, він корупційний, його ухвалювати не можна», – переконаний учасник з’їзду.

Віце-прем’єра образила недовіра таксистів, і він вкотре заявив про свою непричетність до напрацювання оприлюдненого проекту Податкового кодексу.

«Я вже зараз не знаю, про що ми дискутуємо. Я вам сказав, що від Кабінету Міністрів ніхто таких пропозицій не вносить. Ви бачили той кодекс, який був напрацьований і опублікований від комітету Верховної Ради. Все. Які запитання? Про що ми зараз говоримо?», – обурився Тігіпко.

Оскільки між представниками влади та учасниками з’їзду конструктивного діалогу не відбулося, таксисти вирішили створити Координаційну раду і делегувати їй повноваження Страйкового комітету.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG