Доступність посилання

ТОП новини

Програма Євро-2012 врятує оперету


Вікторія Слюсаренко

Київ – Київський державний театр оперети потребує термінової реконструкції. Будівлю, яка незабаром святкуватиме сторіччя, з одного боку руйнують будівельні роботи на стадіоні «Олімпійський», що розташований по сусідству, з іншої – реставрація Троїцької площі. Між тим, підготовка України до Євро-2012 передбачає відновлення не тільки спортивних арен країни, а й культурних закладів.

Будівництво спортивного комплексу «Олімпійський» до Євро-2012 призвело до руйнування Київського театру оперети. На стінах будівлі з’явилися тріщини, приміщення перебуває у жахливому стані, говорить директор театру Богдан Струтинський. За його словами, будівлю потрібно не лише реконструювати, а добудувати зруйновані підсобні приміщення театру.

«Він у такому страшному стані на сьогодні, що це все треба міняти, – розповідає директор. – Сподіваємось, що теж матимемо реконструкцію. Адже були додаткові приміщення, а їх було зруйновано. Обіцяли надати нові, але нічого не було зроблено. Зараз ми хочемо укріпити свою будівлю та добудувати приміщення для збереження декорацій».

Програма підготовки України до Чемпіонату Європи з футболу передбачає не лише будівництво НСК «Олімпійський», а й реконструкцію Київського державного театру оперети, яка невдовзі має розпочатися. Однак, якщо за фінансування спортивного комплексу відповідає уряд країни, то державний театр оперети – на міському бюджеті.

За словами голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригінця, місто не має коштів на реконструкцію приміщення театру. Тому театр сподівається на фінансове підкріплення в рамках підготовки до Євро-2012.

«Театр оперети – міський заклад культури, хоча має статус національного. І якби не «Євро-2012», то він мав би фінансуватися за рахунок міського бюджету, – зауважує Олександр Бригінець. – Театрові оперети пощастило, що він потрапив у список програми «Євро-2012». Адже він розташований біля самого стадіону, і не з усіх боків виглядає пристойно, а з цим необхідно щось робити».

Театр оперети відновлять у два етапи

Тетяна Слишик, начальник Головного управління з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, розповіла Радіо Свобода, що кошти на реконструкцію театру оперети є, а фінансування затримується через підготовку проектно-кошторисної документації.

«На цей рік з державного бюджету планується виділити 6,5 мільйонів гривень, а з міського заплановано 10 мільйонів гривень», – запевняє Тетяна Слишик.

За її словами, реконструкція театру оперети передбачає два етапи робіт. До 2012 року планується закінчити тільки оздоблювальні роботи, щоб повернути театрові належний зовнішній вигляд. За реконструкцію і відбудову приміщень – другий етап – місто візьметься вже після 2012 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG