Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді починається сезон політичних блокувань


Київ – Новий політичний сезон в Україні може розпочатися блокуванням роботи Верховної Ради. Найбільша опозиційна фракція – БЮТ – наполягає на тому, що чергова сесія парламенту має розпочатися з розгляду питання щодо введення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та на ціни на газ. Водночас у найбільшій владній фракції – Партії регіонів – вважають, що розпочинати слід з розгляду інформації Кабінету Міністрів про результати обговорення проекту Податкового кодексу. Чи не зависнуть у повітрі обидва питання?

Фракція Блоку Юлії Тимошенко погрожує блокувати роботу Верховної Ради в разі, якщо не буде виконано вимогу розглянути першим питанням законопроект про встановлення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на газ. Про це на погоджувальній раді у парламенті заявив лідер фракції БЮТ Іван Кириленко.

Олександр Єфремов
Утім, у коаліції свій план роботи. Зокрема, за словами керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, на запровадження мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на газ опозиції розраховувати не варто.

«Компромісів будемо досягати у процесі переговорів, але якими вони будуть, не може сказати ніхто. Ми не можемо говорити про введення мораторію на те, чого не існує. Підвищення цін диктується відповідною структурою у НКРЕ, яка почне працювати з 1 січня наступного року. Тому вводити мораторій на те, чого не існує, чи те, чого якійсь політичній силі хочеться, не розумно», – заявив регіонал.

Б'ютівці можуть вдатися до блокування

БЮТ наполягає також на тому, щоб якнайшвидше встановити мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок, запровадити податкові канікули для малого бізнесу, а також ухвалити рішення щодо енергетичної безпеки держави.

Втім, за словами керівника фракції Івана Кириленка, з вирішенням цих питань опозиція готова почекати. А от розгляд проекту закону про встановлення мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на газ є обов’язковою умовою.

«Мораторій – негайно на такі речі. Розберіться, обрахуйте все. Не будуть люди стільки платити, не будуть. Якийсь компроміс можна буде знайти. Два законопроекти можна розглянути сьогодні, а два можна розглянути в середу. Але ж це повинно бути. Включити до порядку денного і розглянути. А якщо ця обіцянка не вирішить, то ви розумієте – це зовсім інше. Але мораторій завтра, бо проект внесений 15 липня», – наголосив Іван Кириленко.

Політолог: блокування – демонстрація боєздатності опозиції

Одночасно з погоджувальною радою у парламенті відбувалася зустріч лідера опозиції Юлії Тимошенко з іноземними дипломатами, де вона заявила про можливу відмову партії «Батьківщина» від участі у місцевих виборах через те, що, за її словами, представники влади блокують процес перереєстрації регіональних осередків цієї політичної сили.

Володимир Фесенко
Директор Інституту імені Горшеніна Володимир Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що бойкотування «Батьківщиною» місцевих виборів мало ймовірне, а от заблокувати парламент заради демонстрації своєї сили опозиція може.

«Якщо Партія регіонів і надалі використовуватиме проти «Батьківщини» різні методи обмеження її участі у виборах, тоді «Батьківщина» може заявити про бойкотування. Але бойкотування буде ефективним тоді, коли до нього приєднаються і деякі інші опозиційні політичні сили. Це може бути інструментом тиску на владу, інструментом привернення уваги міжнародної спільноти та засобом радикалізації політичного процесу. Можуть бути спроби блокування роботи парламенту, щоб продемонструвати суспільству, що опозиція ще боєздатна», – вважає політолог.

Вимоги опозиції встановити мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та цін на газ виходять із того, що Національна комісія регулювання електроенергетики з 1 серпня 2010 року збільшила на 50 відсотків відпускні ціни на природний газ для населення і для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення й гаряче водопостачання населенню. А у квітні 2011 року уряд планує провести другий етап підвищення тарифів на газ для населення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG