Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідні переговори тривають під патронатом Клінтон


Державний секретар США Гілларі Клінтон, Єрусалим, 15 вересня 2010 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон, Єрусалим, 15 вересня 2010 року

Прага – Державний секретар США Гілларі Клінтон і сьогодні наполягає на результативності прямих ізраїльсько-палестинських переговорів у Єрусалимі. Ці переговори тривають після вчорашньої зустрічі Клінтон з ізраїльським прем’єром Біньяміном Нетаньягу та главою палестинської адміністрації Махмудом Аббасом в єгипетському Шарм-аш-Шейху. Американські речники заявляють про серйозні наміри сторін досягнути прогресу з головних питань близькосхідного врегулювання. Але спостерігачі не бачать поки що реальних результатів цих перемов, зокрема, стосовно єврейських поселень на Західному березі Йордану.

Американські офіційні особи посилають сигнали надії на успіх від переговорів Нетаньягу і Аббаса. Держсекретар Гілларі Клінтон, яка бере участь у цих переговорах, сказала сьогодні в Єрусалимі, що обидві сторони тепер обговорюють головні проблеми, так би мовити, «очі в очі».

«Ми тут сьогодні, бо переконані, що законні прагнення двох народів не є несумісними. Ми також переконані, що мир не лише необхідний, але й можливий, і якраз тепер є шанс досягнути цього, шанс, котрий необхідно використати», – наголосила Клінтон.

Один із учасників вчорашнього раунду в Шарм-аш-Шейху, спеціальний посланець Білого дому на Близькому Сході Джордж Мітчелл, заявив журналістам про «серйозність намірів» учасників.

«Сторони розпочали серйозне обговорення головних питань. Президент Аббас і прем’єр-міністр Нетаньягу також повторили їхні наміри підійти до цих переговорів серйозно і добросовісно», – зауважив Мітчелл.

Не можуть подолати розходжень щодо єврейських поселень


Однак, чи не головне за трудністю питання, яке може завести й ці переговори у глухий кут, – це проблема єврейських поселень на Західному березі Йордану. Термін мораторію, хай і часткового, на нове житлове будівництво в цих поселеннях минає 26 вересня. Ізраїль не має наміру продовжувати його. Палестинці ж погрожують, що покинуть нинішні переговори, якщо будівництво поновиться.

Прем’єр Нетаньягу перебуває під сильним тиском правих сил, частини правлячої коаліції, котрі погрожують розпустити уряд в разі відмови від подальшого будівництва в поселеннях. Гілларі Клінтон вимагає від учасників компромісу в цьому питанні.

Є ще також питання безпеки Ізраїлю, кордонів майбутньої палестинської держави, долі палестинських біженців і майбутнього Єрусалима.

Адміністрація США ще з початку нових переговорів між сторонами у Вашингтоні цього місяця задекларувала мету – досягнути врегулювання з головних питань за один рік.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG