Доступність посилання

ТОП новини

Євробанк підтримає українську енергетику і транспорт


Анастасія Москвичова

Київ – Європейський банк реконструкції та розвитку має намір інвестувати 2 мільярди євро в українську економіку. Про це під час візиту до Києва заявили представники Ради директорів банку. Вони зазначили: якщо раніше найбільшу підтримку отримував банківський сектор в Україні, то тепер акцент робитиметься на енергетичну та транспортну галузі.

Делегація Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку відвідала Україну, щоб оцінити її інвестиційний потенціал та розробити стратегію співпраці на найближчі роки.

Таким чином, фінансову підтримку від Євробанку отримають три інфраструктурні проекти. Це будівництво високовольтної лінії Запоріжжя-Каховка, модернізація Укргідроенерго та транс’європейський транспортний коридор, який, за словами представників ЄБРР, має неабияке значення для проведення Євро-2012.

Ці проекти Євробанк фінансуватиме разом із Європейським інвестиційним банком. Керівник делегації ЄБРР Вассілі Лелакіс зазначає, що головним завданням на сьогодні банк бачить відновлення прямих іноземних інвестицій в українську економіку.

«Цього року в контексті нової стратегії Європейського банку ми плануємо зосередитись на енергетичній безпеці та енергоефективності, а також на транспортній галузі», – наголошує він.

За словами представників Євробанку, раніше в Україні активно інвестувалась банківська сфера, зокрема, минулого року в неї вклали близько мільярда євро. Робота в цьому напрямку міжнаціональної співпраці не припиниться, запевнили делегати, однак підтримку ЄБРР отримають тільки ті банки, що продемонструють «прозорість» своєї діяльності як посередника, що направляє кошти в реальний сектор економіки.

Олів’є Декамп, директор Євробанку в Південній і Східній Європі, Туреччині, на Кавказі та в Центральної Азії, зауважує, що українська економіка має величезний потенціал для зростання.

«Ми всі знаємо, що важка промисловість, зокрема металургія, в Україні вже досить розвинута, але все ж потрібно скоротити енерговитратність галузі та її негативний вплив на довкілля, – говорить Декамп. – А найменше свій потенціал реалізує, як на мене, аграрний сектор промисловості, але це безпосередньо пов’язано із реформуванням українського земельного законодавства».

Гроші ЄБРР – на конкретний результат

Позитивно оцінює рішення Євробанку експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За його словами, оскільки ЄБРР, на відміну від, наприклад, Міжнародного валютного фонду, вкладає гроші в конкретні проекти, є більша ймовірність, що згадані проекти будуть реалізовані повною мірою.

«У більшості випадків ті проекти, що фінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку дійсно покращують ситуацію в Україні, Наприклад, полегшуючи ситуацію із транспортом чи в якихось інших речах, – зазначає Жолудь. – Водночас , це – не проекти, зроблені для того, аби забезпечити найбільший притік капіталу».

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин заявив у п’ятницю про готовність українського парламенту до впровадження радикальних реформ і запропонував делегації надати, зокрема, рекомендації щодо проекту Податкового кодексу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG