Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче запропонувати Україні нову ідеологію – живіть краще! (європейська преса)


Прага – Газети продовжують інформувати про газові проблеми Польщі та ймовірну роль у цьому України. Оглядачі також звернули увагу на виступ Президента України Віктора Януковича на засіданні Гуманітарної ради в Києві, де пролунало занепокоєння першістю української молоді у світі за вживанням алкоголю і тютюну та слабкою репродуктивністю українських чоловіків. Газети також пишуть про пряме втручання Росії у справи України – підтримку Москвою сепаратистських рухів.

Польська «Ґазета Виборча» продовжує інформувати про перебіг переговорів щодо забезпечення Польщі газом цієї зими. Йдеться не лише про труднощі польсько-російських переговорів щодо нової газової угоди між країнами, а й про роль України у вирішенні проблем зі споживанням російського блакитного палива. Газета цитує українських чільників з уряду, які заявляють, що «Україна не перешкоджає транспортуванню газу до Польщі і виконує всі контракти щодо постачання цього виду палива до європейських споживачів». Хоча газета наводить слова речників із польської сторони, які кажуть, що успішному завершенню переговорів між польською PGNiG та німецькою E.ON Rurgas заважає відсутність згоди з українськими операторами. Тут йдеться також про те, що укладення такої угоди очікується в найближчий час. Речник польського уряду, заступник міністра фінансів Миколай Будзановський заявив, що «згода української сторони на остаточне укладення такої угоди між польською PGNiG та німецькою E.ON Rurgas щодо прокачування газу для Польщі через Україну полегшила б розв’язання проблеми дефіциту блакитного палива в Польщі».

Російська «Дні. РУ» детально висвітлює виступ Президента України Віктора Януковича на засіданні Гуманітарної ради у Києві, де глава української влади не лише бідкається про те, що в Україні «виросла пивна молодь, яка споживає найбільше у світі алкоголю і тютюну», а й непокоїться, що «цьому сприяла політична нестабільність, котра переслідувала Україну всі 19 років незалежності». Тут також наголошено на переживаннях Віктора Януковича за українських чоловіків, які «передчасно вмирають» і цим «призводять до зменшення кількості населення». Російське видання також звернуло увагу на те, що Віктор Янукович закликав розробити «нову ідеологію державної політики з покращення стану суспільного здоров’я». Президент України, як його цитують «Дні.РУ», хоче переорієнтувати українців на здоровий спосіб життя і вимагати від них «відповідальнішого ставлення до свого здоров’я і здоров’я оточуючих».

А інше московське видання – «Нєзавісімая газета» – інформує, як російський консул у Львові Євген Ґузєєв виступає на захист «закарпатських русинів», зокрема, їхнього найбільш по-сепаратистськи налаштованого відгалуження на чолі з ужгородським отцем Димитрієм Сидором. Ґузєєв навіть зазначив, що в так званому Соймі Сидора, який нараховує кілька сотень прихильників, нічого сепаратистського немає. Хоча речник Партії регіонів в парламенті Леонід Кожара вже заявив, що влада не піде на надання, на вимогу того ж Сойму підкарпатських русинів Сидора, автономії цій групі. «Нєзавісімая газета» також цитує експертів (зокрема львівського політолога Володимира Павліва), які кажуть, що, не зважаючи на дуже малий відсоток радикальних русинів, автономістські настрої серед громадян на Заході України значно посилилися під впливом невдоволення нинішньою владою у Києві. Це намагаються використати й різні політичні сили на місцевих виборах у жовтні. Газета, на підтвердження слів експерта, наводить результати соціологічного опитування в обласному центрі Закарпаття – Ужгороді (хто саме проводив опитування не вказано – ред.) – де 27 відсотків жителів різних національностей виступили за збереження нинішньої статусу області в складі України, лише 9 відсотків заявили про необхідність досягнення автономії, а 21 відсоток висловилися за ідею незалежної держави Закарпаття, та найбільше, понад 40 відсотків ужгородців, виступили за приєднання області до Угорщини чи Словаччини. Тут також відзначено, що, не зважаючи на прямі заклики російського дипломата, Ґузєєва до прямої фінансової підтримки Москвою русинів-сепаратисті в Закарпатті, у Києві не збираються ніяк реагувати на це. Хоча громадськість вимагає оголосити Євгена Ґузєєва «персоною нон-грата в Україні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG