Доступність посилання

ТОП новини

20 років після об’єднання Німеччини – переселення на Захід триває


Німеччина – На початку жовтня минає 20 років від об’єднання Німеччини. І через два десятиліття східним федеральним землям не вдалося зупинити відтік населення. Песимісти прогнозують перетворення сходу Німеччини на суцільний будинок для літніх людей. Оптимісти переконані, що ще не все втрачене. Вони, однак, закликають не гаяти часу, а нарешті взятися за подолання проблем.

Економісту Маріон Айх-Борн добре відомі сценарії жахів, у яких східним федеральним землям пророкують знекровлені села й малозаселені ландшафти, де знову лунатиме вовче виття. Така перспектива, на думку експерта, яка нині працює статс-секретарем із питань інфраструктури у федеральній землі Тюрінгія, є звичайно перебільшенням. Водночас вона застерігає, що не можна сидіти, склавши руки, якщо хтось хоче нарешті зупинити демографічне спустошення регіону й старіння населення.

Отже, драматизувати ситуацію не слід, але й недооцінювати небезпеку теж. Цифри говорять самі за себе. За останні двадцять років кількість населення Східної Німеччини скоротилася із 16 мільйонів до 13 мільйонів. Караван внутрішньонімецьких переселенців потягнувся на захід країни передусім у пошуку місця для навчання і краще оплачуваної праці.

Високе безробіття

Така тенденція спостерігається й сьогодні. Катрін Шульц, наприклад, зі східнонімецького Зеегаузен вже не один рік не може знайти собі роботу в своєму рідному місті. Безробіття на сході Німеччини перевищує 11 відсотків. Тепер жінка вирішила теж відправитися на Захід. «Варто подивитися на друзів моїх старших синів, з якими вони ходили до школи, всі вже давно перебралися на захід. Багато кого можна зустріти в Ганновері. Там у них є робота. Тут же вони нічого не могли знайти», – розповідає Шульц.

Науково підтверджені прогнози не обіцяють нічого доброго. Очікується, що в 2030 році кількість населення Східної Німеччини скоротиться ще на два мільйони, опустившись до загалом 11 мільйонів, а 2060 року на території колишньої НДР проживатиме лише дещо більше, ніж 8 мільйонів осіб. Експертів хвилює, однак, не стільки скорочення населення, скільки зменшення кількості людей працездатного віку.

Потрібні структурні зміни

Щоб зупинити таку тенденцію, в усіх східних федеральних землях зараз розробляються програми, які покликані надати буквально кожному випускнику шкіл можливість для отримання подальшої освіти. Людей старшого віку теж хочуть знову загнати в студентські аудиторії, щоб вони змогли підігнати свої професійні знання до актуального рівня й таким чином знову стали конкурентоздатними на ринку праці.

Попри складну ситуацію не всі хочуть полишати рідні місця. Учень 11-го класу гімназії Маттіас Пашке сподівається після навчання в університеті знову повернутися в рідний Зеегаузен і працювати шкільним вчителем історії та німецької мови. «Тут не так багато претендентів на цю професію. Майже чверть учителів переїхали до великих міст або в інші регіони. Коли закінчу навчання, я повернуся й спробую влаштуватися на роботу в школі», – каже Маттіас.

Протидіяти негативній тенденції, за словами Айх-Борн вдасться завдяки створенню кар’єрної перспективи в нових галузях, розвитку інфраструктури, яка б краще зв’язала структурно слабкі регіони з економічними центрами й центрами відпочинку, підтримці заснування фірм у безпосередній близькості до університетів.

Проблеми як шанс

У нюрнберзькому Інституті дослідження ринку праці вважають навіть за можливе досягти на сході Німеччини повної зайнятості. Для цього потрібно вирішити проблему нестачі кваліфікованих фахівців. На думку тюрінзького міністра економіки Маттіаса Махінга, це є ключовим питанням для розвитку східних федеральних земель. Доказом цього є притягальна сила, яку розвили окремі регіони на Сході. Населення таких економічних центрів як Лейпциг, Єна, Дрезден, а останнім часом і Росток не тільки не скорочується, а навпаки, зростає.

Дехто вважає, що нинішні проблеми можуть перетворитися навіть на шанс для Східної Німеччини. Той, хто знайде відповіді на актуальні виклики й використає їх для модернізації, може врешті-решт опинитися у виграші, обігнавши інших. На заході Німеччини населення також скорочується й спостерігається демографічне старіння. Тільки там усе це відбувається повільніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG