Доступність посилання

ТОП новини

Скасування політреформи скоригувало дискусії на Ялтинській Європейській Стратегії


Віктор Янукович у Ялті, 1 жовтня 2010 року
Віктор Янукович у Ялті, 1 жовтня 2010 року

Сімферополь – Переосмисленню базових підходів у політиці, економіці і міжнародних відносинах та обговоренню ключових глобальних викликів і загроз, а також моделей модернізації країн в нових умовах сучасності – присвячена Сьома щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії YES. Найбільший неурядовий форум із питань глобальної інтеграції України, який у п’ятницю відкрився в Лівадійському палаці на Південному узбережжі Криму зібрав відомих і впливових українських та закордонних політиків і громадських діячів. Втім, рішення Конституційного Суду України внесло корективи і в роботу цього форуму. Під час майже кожної дискусії, навіть на економічні теми, обговорювалося і згадане судове рішення, і перспективи демократії в Україні.

Чи може бути недемократична Україна партнером демократичної Європи? Приблизно на таке запитання українських опозиціонерів та експертів довелося відповідати багатьом західним гостям Ялтинської зустрічі.

Втім, їхня реакція на повідомлення з Києва поки досить м’яка і дуже обережна. Журналісти відзначають, що серед присутніх дипломатів, послів спостерігається навіть певна розгубленість.

Високий гість форуму – президент Польщі Броніслав Коморовський, який виступав на Ялтинській зустрічі, заявив, що ці зміни у державному ладі – внутрішня справа України. За його словами, у нього нема достатньо інформації про рішення Конституційного Суду, але він не чув, що і зміни в Україні відбуваються недемократичним шляхом.

Схожа позиція – у європейського комісара з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле. Він зазначив, що Україні необхідно продовжити широку конституційну реформу, створивши ефективну систему балансів і противаг у владі у відповідності з європейськими стандартами. Комісар також заявив, що в цьому процесі мають взяти всі сторони в Україні. За його словами, Євросоюз має намір слідкувати за цим, а також за перебігом місцевих виборів.

Я розмовляв із групою польських експертів і журналістів, а вони припускають, що ЄС триматиме певну паузу і слідкуватиме, наскільки демократичними будуть наступні кроки української влади.

Польща готова допомагати Україні в європейській інтеграції – Коморовський

Броніслав Коморовський
Найбільший інтерес на саміті YES, звичайно, викликали виступи Президентів України і Польщі Віктора Януковича і Броніслава Коморовського. Зокрема, український лідер знову заявив про те, що Україна сама вибиратиме темпи, методи і форми інтеграції з Європейським Союзом відповідно з національними інтересами. Він також заявив, що пропоновані ЄС умови створення зони вільної торгівлі мало прийнятні для України, оскільки пов'язані зі значними видатками і одночасно втратами державного бюджету.

Віктор Янукович також публічно запропонував польській стороні приєднатися до реконструкції української газотранспортної системи, отримавши, таким чином, і можливості управління нею.

Броніслав Коморовський на пропозицію поки не відповів, але знову завірив, що Польща готова допомагати Україні в європейській інтеграції і проведенні реформ, в результаті яких вона стала добре керованою країною з конкурентною економікою і серйозними амбіціями не тільки в Європі, але й у світі. Він також заявив, що завдяки членству в ЄС Польща відчуває себе настільки міцною, щоб дозволити собі нові стосунки з Росією.

Росіян, до речі, на саміті YES як ніколи багато. Цікавими були виступи віце-прем’єр-міністра Олексія Кудріна і президента московського ВТБ–банку Андрія Костіна на тему «Криза і економічне відновлення». Для того, щоб це відновлення пришвидшити, обидва рекомендували європейцям погодитися на перерозподіл керівних квот в його керівництві на користь Росії та інших країн «Групи двадцяти», економіка яких останнім часом зростає – Бразилії, Китаю, інших.

Гострою була дискусія на тему змін клімату, в якій взяв участь і радник проекту НАБУКО, екс-міністр закордонних справ ФРН Йошка Фішер. А пізніше, після урочистої вечері вже в готелі «Ореанда» з промовою «Сполучені Штати Америки і глобальні зміни у ХХІ столітті» виступить спеціальний гість Ялтинської зустрічі, 42-й президент США Білл Клінтон.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG