Доступність посилання

ТОП новини

«Піраміду» для купівлі голосів створили на Сумщині


Київ – Українські журналісти розслідували факти масової скупки голосів на виборах до місцевих органів влади за технологією мережевого маркетингу. За даними розслідування, ця система, що стимулює за гроші агітувати людей, щоб вони голосувати за партію влади, успішно працює на Сумщині.

Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» та журналісти сумської газети «Панорама» виявили схему, за якою працюють «мережеві агітатори» в області. За словами головного редактора «Панорами» Євгена Положия, для проведення розслідування систему вивчали «зсередини».

«Ми користались такими джерелами, як сайт mnmagitator.com, який є системним утворенням цієї «піраміди», а також ми спиралися на свідчення людей, задіяних у цій системі, – каже він. – Це типова система мережевого маркетингу, яка застосовується при продажі харчових добавок або косметики. У нас вона застосована для агітації на виборах з використанням адмінресурсу. Людина, яка організувала це все – це Нікіта Громико, він народився у Росії, якийсь час жив в Україні, а зараз, за даними його особистої інтернет-сторінки, він мешкає у Лос-Анжелесі».



Громико вважається «зіркою» мережевого маркетингу, який підготував сотні тренерів (чи то інструкторів). Так, на Сумщині ключовими агітаторами стали інструктори мережевого маркетингу. За даними газети «Панорама», щотижня вони організовують десятки агітаційних зустрічей по усій області. За кожну людину, яка тричі відвідує так звані «клуби виборців», той, хто привів цю людину, отримує комісійні. Бонус також отримує людина, яка організувала п’ятірку агітаторів. Працюючи за такою схемою, організатори системи обіцяють до понад 600 тисяч гривень заробітку тим, хто зможе створити найпотужніші «гілки» агітаторів.

Журналіст із бюро «Свідомо» Єгор Соболєв додає: «Мова іде про те, що люди, які агітують голосувати, і далі агітувати за Партію регіонів, отримають за це гроші за принципом «піраміди» мережевого маркетингу. Чим більше у тебе прихильників, тим більше ти отримаєш».

Але, як зауважують сумські журналісти, 60 відсотків суми буде сплачено після місцевих виборів за умови, якщо Партія регіонів візьме по області понад 60 відсотків голосів. Якщо ж цього не станеться, «мережевий агітатор» отримає не більше 40 відсотків від названої вище суми.

Ціна та якість

З’ясувати точку зору керівника Сумщини – представника Партії регіонів Юрія Чмиря не вдалося: у приймальні обласної держадміністрації сказали Радіо Свобода, що він у ці дні зустрічається з виборцями поза Сумами, їздить по області. А прес-секретар обласного штабу Партії регіонів Наталя (прізвища не назвала) відзначила, що виборча кампанія проходить у рамках чинного законодавства.



Насамкінець, про ефективність використання «мережевих агітаторів». «Сама мереживість передбачає поширення якогось товару (ідеології, інформації) за умов, коли довкола нього немає супутніх чинників, що запобігають цьому, – зазначає політолог Олег Покальчук. – Щодо «продажу» голосів таким чином, це ми вже проходили у 1990-х роках, і система часто «буксувала»: адже за будь-яких ситуацій, будь-який товар продається за умов його потрібності та якості. Головна запорука результату продажу «політичного гербалайфу» – це те, чи він якісний, чи має визначену конфігурацію. У випадку з Партією регіонів є проблема якраз із конфігурацією товару: ми бачимо обкладинку і не знаємо точно, що є у самій банці? Чи там немає політичних генно-модифікованих продуктів?»

Читати документ
XS
SM
MD
LG