Доступність посилання

ТОП новини

Що змінив безвізовий режим Грузії для республік Північного Кавказу?


Пункт перетину російсько-грузинського кордону
Пункт перетину російсько-грузинського кордону

Прага – Минув тиждень, як Грузія запровадила безвізовий режим для жителів республік Північного Кавказу, що входять до Російської Федерації. В указі президента Грузії, який вийшов 11 жовтня, мовиться, що відтепер мешканці цих республік можуть вільно перетинати кордон Грузії і перебувати в цій країні без візи упродовж 30 днів. Закон набув чинності від минулої середи, 13 жовтня. Росія одразу висловила своє незадоволення. На брифінгу в Москві минулого тижня речник МЗС Андрій Нестеренко назвав це «провокацією». Чому ж так гостро реагує Москва, і як насправді виглядає ситуація з безвізовим режимом? Про це розповів журналіст Радіо Свобода із російськомовної редакції «Ехо Кавказу», яка мовить на Південну Осетію та Абхазію, Олег Кусов.

– Оскільки мова тут не про всю Росію і навіть не про весь Північний Кавказ, а про республіки Північного Кавказу, то цілком зрозуміло, що МЗС Росії стурбований майбутніми подорожами громадян цих республік до Грузії. Бо ж вони зможуть побачити, як кавказька республіка Грузія змінюється на очах, адже динаміка там дійсно велика, зміни серйозні, і навіть суто зовнішньо грузинські міста і населені пункти змінюються на очах у порівнянні з тим, якими вони були 10 років тому. Решта ж регіонів Північного Кавказу перебуває в жахливій депресії – це я знаю зі власного досвіду. Жодне місто сьогодні, окрім Грозного, не має ніяких дотацій, щоб якимось чином змінити свій вигляд, як це робиться в Грузії... Взагалі, життя на Північному Кавказі економічно дуже скрутне.

– Тут варто уточнити для українського слухача Радіо Свобода, що мова йде про республіки Дагестан, Чечня, Північна Осетія, Кабардино-Балкарія, Карачаєво-Черкесія, Адигея та Інгушетія. Громадяни цих республік можуть вільно пересуватися через грузинський кордон і перебувати в цій країні без візи упродовж 30 днів. Пройшов тиждень. Як же насправді цей закон впливає на свободу пересування пересічних громадян, для яких він створений?

– Насправді не дуже багато людей скористалося цим безвізовим режимом. За нашими даними, упродовж дня з території Північного Кавказу до Грузії переїжджає десь осіб 10 максимум. Адже мова лише про одну дорогу – Військово-Грузинську, про трасу Владикавказ-Тбілісі, про Дар’яльську ущелину. Тільки там можуть жителі Північного Кавказу зараз переїхати з Росії до Грузії. І звичайно ж, і дагестанець, і адигеєць, і кабардинець, як і жителі цих інших республік, не потребують поїздок у Грузію. Окрім жителів Північної Осетії. Ось для них це принципово важливо, оскільки багато з них – грузини за національністю. А осетини за національністю також родом із грузинських поселень, що розташовані вздовж цієї дороги в бік Тбілісі. А оскільки половина цієї дороги пролягає на північ від Кавказького хребта, то взимку вони відірвані від Тбілісі. І традиційно соціальні проблеми свої ці люди вирішували у Владикавказі, у Північній Осетії, вони їхали туди. Там вони вчились і заводили родини. І сьогодні кордон відрізав їм шлях додому, до своїх рідних сіл. Лібералізація візового режиму дуже сильно допомагає їм змінити цю ситуацію і повернутися додому. Для них це важливо.

– Чи може Росія вплинути на цю ситуацію, «натиснути» на Тбілісі, щоб він змушений був відреагувати на її вимоги і скасувати це спрощення?

– Звичайно, Росії не вигідний безвізовий режим для республік Північного Кавказу. Звичайно, вона буде все робити для того, щоб змінити ситуацію, однак, враховуючи нинішні політичні відносини між Москвою та Тбілісі, Грузія ніколи не піде на це. Надто багато претензій у цих держав накопичилося. Але! Існує маса технічних можливостей, щоб заблокувати указ президента Саакашвілі. Адже мова йде про вузенький перехід в ущелині, про пункт пропуску Верхній Ларс, який уже три роки ремонтувався, там взагалі не було сполучення. Російській стороні нічого не перешкоджає закрити цей перехід на якийсь ремонт, реконструкцію, яка може протривати років так 10, і через такі «технічні проблеми» жодна людина не зможе скористатися безвізовим режимом за указом президента Саакашвілі.

– Але поки що так питання не стоїть?

– Поки що в цьому немає сенсу. Поки що. Бо 10 людей за добу – це не так багато. Лавини поки що немає. Можливо, ця ситуація зміниться пізніше, але не зараз. На носі зима. А взимку там немає й без цього руху. Сніг блокує Хрестовий перевал. І рух просто припиняється.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG