Доступність посилання

ТОП новини

Україна – держава убогих і злочинців (європейська преса)


Прага – Європейські газети публікують матеріали солідних і невтішних для Києва експертних оцінок соціально-політичної ситуації в Україні. І відомі аналітики з Великої Британії, і швейцарські банки доходять до обґрунтованих висновків: сьогодні Україна є притулком для світових злочинців, а її народ найбідніший у Європі. Чимало оглядачів, у свою чергу, попереджають сьогодні, що влада Януковича вибудовує свою авторитарну міць «по-російськи», а деякі впливові газети Європи не виключають, що «народ в Україні готовий захищатися».

Відомий британський журналіст Міша Ґленн, котрий спеціалізується на дослідженнях злочинного світу, дав інтерв’ю чеській газеті «Лідове новіни». Тут Ґленн не лише розповідає про особливості організованої злочинності на Балканах, а й наголошує, що на зміну пануванню наркомафії у злочинний світ приходить організована кіберзлочинність, що спеціалізується на поєднанні глибоких знань, новітніх технологій і використанні їх у різноманітних злочинах, пов’язаних із пограбуванням банків, компаній високих технологій, засобів зв’язку і навіть завдання шкоди установам безпеки й оборони багатьох, насамперед, індустріальних країн. Хакери, як ще називають кіберзлочинців, тісно пов’язані з іншими злочинними групами, часто з терористами. Міша Ґленн наголошує в цьому інтерв’ю празькому виданню, що «відбулося сполучення традиційної організованої злочинності з хакерством». Журналіст наводить приклад України, де мають місце саме такі прояви поєднання хакерства з іншими злочинами. Ґленн також вважає, що саме «Україна, Росія, Білорусь, країни Балтії і менше Болгарія стали традиційними регіонами спільних злочинних операцій... Це створює проблеми для поліції інших країн, бо змушені звертатися до цих регіонів, а це не просто». Міша Ґленн також відзначає, що організована злочинність у світі витворює від 15 до 20 відсотків світового ВВП.

Московська «Нєзавісмая газета» повідомляє про ініціативу української влади щодо запровадження так званих соціальних карток, призначення яких – допомогти найбіднішим верствам населення. Хоча тут же наводяться скептичні оцінки таких кроків уряду Азарова з боку відомих у Києві експертів. Ті вважають, що влада не готова ні технічно, ні соціально гарантувати користування цими картками саме найбіднішим верствам українців, особливо на селі. Разом з тим «Нєзавісімая газета» попереджає, що «Україна перетворюється на державу бідняків та убогих», бо навіть згідно з офіційною статистикою Києва, за межею бідності в Україні живе близько третини громадян, тобто 13-15 мільйонів осіб. Видання також посилається на дані відомого швейцарського банку Credit Suisse, який зауважує у своєму спеціальному дослідженні, що «серед 40 держав континенту українці і молдовани найбідніші в Європі».

Впливова «Файненшел Таймз» оприлюднила статтю Ніла Баклі та Романа Олеарчика під назвою «Україна: народ готується до відсічі». У статті йдеться про намагання влади Януковича, прикриваючись нібито економічними реформами, згортати демократичні завоювання в Україні. У матеріалі наводяться думки експертів про те, що «загрози для демократії в Україні стали раптом несподівано серйозними». Тут також аналізують цілу низку відомих уже фактів про намагання влади у Києві згортати завоювання Помаранчевої революції, переслідувати опозицію, незалежних журналістів, бізнесменів. У статті наводяться слова колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера про те, що все «дійсно виглядає, як відступ України назад». Хоча чимало західних дипломатів вказують на позитиви реформаторських дій влади Януковича в економічних питаннях та ратують за стабільність, яку нібито гарантує ця влада. Про занепокоєння у світі розвитком ситуації в Україні свідчить і те, як інформує «Файненшел Таймз», що цю тему заторкнув у телефонній розмові з Віктором Януковичем віце-президент США Джозеф Байден, який закликав владу у Києві не відступати зі шляху демократії і продовжувати конституційні зміни в інтересах усіх українців. Автори статті на сторінках лондонського видання запитують, чи готові сьогодні українці захищати свої свободи у випадку необхідності, як це було у 2004 році, і наводять соціологію, за якою українці незадоволені і насторожені наступом влади Януковича на їхні права. Інші дослідження показують неухильне падіння популярності нинішнього Президента України. На завершення у статті Баклі й Олеарчика наведено думку експерта про можливі зміни у настроях українців сьогодні – «репресії змушують людей забути про їхню втому».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG