Доступність посилання

ТОП новини

КРУ звинуватило екс-прем’єра в багатомільярдних збитках


Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Київ – Контрольно-ревізійне управління звинуватило колишній уряд Юлії Тимошенко в нецільовому використанні 53 мільярдів гривень. При цьому, за словами керівника КРУ Петра Андрєєва, держбюджет зазнав збитків на понад 15 мільярдів гривень. У БЮТ назвали оприлюднені КРУ висновки перевірки упередженими. Опозиція та оглядачі звертають увагу на те, що уряд сплатив американським аудиторам за ту роботу, яку раніше за них виконали українські контролери.

Попередній уряд управляв коштами держбюджету в ручному режимі, що призвело до численних порушень та збитків, заявив на прес-конференції керівник Контрольно-ревізійного управління Петро Андрєєв.

«У цілому виявлено (на) близько 53-х мільярдів гривень фінансових порушень і розкрадання бюджетних коштів, – каже він. – Внаслідок ухвалених управлінських рішень держава втратила понад 15 мільярдів фінансових ресурсів. При цьому про суттєві зловживання державними ресурсами свідчать факти тотальної корупції, яка прослідковується практично в усіх сферах економіки».

Зокрема голова КРУ розповів про закупівлю автомобілів швидкої допомоги, які фактично не придатні для транспортування хворих, закупівлю ліків через посередників, що призвело до їх подорожчання, нецільового використання кредиту від МВФ, а також коштів від Японії, які мали бути спрямовані на природоохоронні проекти.

Також керівник КРУ виступив зі звинуваченнями на адресу чинного міністра транспорту Костянтина Єфименка. За словами Петра Андрєєва, глава Мінтрансу не вживає заходів, коли керівники підлеглих йому підприємств не пускають контролерів. З огляду на це глава КРУ припускає, що міністр «сидить із підлеглими в одних схемах».

Керівникові КРУ дорікнули конкурсом краси


Сергій Соболєв
У Мінтрансі здивовані обвинуваченнями КРУ. Згідно з повідомленням прес-служби міністерства, у 2010 році КРУ провело понад 50 перевірок на 31-му відомчому підприємстві. Натомість керівник опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Соболєв, коментуючи оприлюднені КРУ дані, зазначив, що влада, щоб уникнути відповідальності за невиконання передвиборних обіцянок, розгорнула кампанію з дискредитації колишнього уряду Тимошенко.

«Логічно запитати: а судді хто? – зауважує тіньовий прем’єр. – Чи не той це Андрєєв, який у 2006 році оголосив конкурс «Міс КРУ», використавши приблизно мільйон гривень на його проведення, який завершився перемогою відомої особи, яку протежував голова КРУ?»

Сергій Соболєв також відзначив, що американські аудитори посилаються на дані, отримані від КРУ, а керівник цієї установи – на дані американських аудиторів.

«І знову ті самі шість пунктів звинувачень, – зазначає пан Соболєв, – ключове з яких – кредитна позичка пенсійному фонду і п’ять епізодів, які пов’язані з Міністерством охорони здоров’я».

Тимошенко подякувала американцям за аудит

Уряд не розголошує суму гонорару, який отримали американські фахівці за ревізію роботи уряду Тимошенко. За різними оцінками, американським аудиторам заплатили від двох до десяти мільйонів доларів за роботу, яку виконали українські ревізори. За даними, які наводить газета «Дєло», вся інформація оприлюднена американськими аудиторами про злочинний характер дій окремих посадовців, уже була описана й перебувала у відкритому доступі.

Сама Юлія Тимошенко, коментуючи звіт американських аудиторів, подякувала їм за виконану роботу і зауважила, що безпосередньо її стосується лише один пункт звинувачення: нецільове використання коштів, отриманих від Японії за використання квоти на викид парникових газів. Колишній прем’єр пояснила нецільове використання коштів необхідністю сплатити пенсії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG