Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани проголосували «ногами» – в автономії найнижча за 20 років явка виборців


Виборча дільниця у Сімферополі, Крим, 31 жовтня
Виборча дільниця у Сімферополі, Крим, 31 жовтня

Сімферополь – Активність виборців у Криму під час голосування 31 жовтня виявилася безпрецедентно низькою. Лише неповні 48% кримчан прийшли на виборчі дільниці, щоб проголосувати. Втім, саме це і дозволило Партії регіонів отримати абсолютну перемогу, зазначають деякі оглядачі. За попередніми даними, в кримському парламенті і всіх міських та районних радах автономії «регіонали» матимуть більшість. Майже усі мери найбільших міст півострова – теж висуванці Партії регіонів.

Кримський політолог Олександр Форманчук назвав нинішню явку «безпрецедентно низькою» – за попередніми даними, це 47,7%. Найнижча вона в Джанкої – лише 38% , і в Євпаторії – 40%. Експерти називають багато причин цього, переважно акцентуючи увагу на стомленості виборців та їхньому розчаруванні провідними кримськими політичними силами. Сімферопольський політолог Сергій Кисельов вважає, що вони зайшли в глухий кут, віддавши кілька місяців тому всю владу «донецьким».

Разом з тим, експерт Ян Синіцин припускає, що нинішня низька явка була навмисно спровокована владою – так потрібно менше зусиль для «корегування» результатів. І це було досягнуто малою кількістю кабінок для голосування – люди, бачачи великі черги, просто покидали дільниці. Якоюсь мірою це підтвердив голова виборчої комісії АРК Михайло Малишев, який заявив, що низька явка виборців пов’язана зі значною кількістю бюлетенів і великими чергами.

Партія регіонів: Крим взято


Офіційні результати голосування стануть відомі до кінця тижня, неофіційні – можливо, у вівторок зранку. Водночас, за даними одразу кількох екзит-полів, що проводилися в Криму, Партія регіонів без проблем набирає 50-52%, партія «Союз» – 10-15%, комуністи – до 10%, «Руська єдність» до 6%, приблизно стільки ж у Руху-Меджлісу, а в «Батьківщини» – 4-5%. Зберігає шанс подолати тривідсотковий бар’єр «Сильна Україна».

Експерти відзначають високий результат «Союзу» і провал «Руської єдності». Поза парламентом автономії, судячи з усього, залишиться ПСПУ Наталії Вітренко, «Фронт змін», який набирає близько 2% і новий антимеджлісівський проект «Мілі Фірка»-«Українська селянська демократична партія».

У мажоритарних округах майже без винятку перемагають «регіонали». Поки що відомо, що лише в Красноперекопську в одному з округів лідирує екс-представник Президента в Криму Сергій Куницин, якого висував «Союз», ще в двох округах мають шанси подолати «регіоналів» представники Руху і «Союзу».

На виборах мерів більшості кримських міст теж лідирують висуванці Партії регіонів. Уже приймають привітання «регіональні» претенденти на посади міських голів Ялти, Сімферополя, Керчі, Джанкоя, Євпаторії, Армянська. Разом з тим, у Бахчисараї близький до перемоги висуванець «Руської єдності» Костянтин Рубаненко.

Загалом, за оцінками експертів, «регіонали» у Верховній Раді Криму і майже в усіх міських та районних радах можуть отримати більше двох третин місць.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG