Доступність посилання

ТОП новини

Чого прагне Грузія на Північному Кавказі?


Пункт перетину російсько-грузинського кордону
Пункт перетину російсько-грузинського кордону

Прага – Цього місяця Грузія оголосила про запровадження безвізового режиму для жителів Північного Кавказу. У вересні на Генеральній асамблеї ООН президент Грузії Міхеїл Саакашвілі розповів про своє бачення «об’єднаного Кавказу», а ще весною грузинський уряд заявив, що може визнати геноцидом масове винищення царськими військами черкесів, яке сталося у 19-му столітті. Що стоїть за цими діями Тбілісі? Бажання загострити стосунки з Москвою, чи продумана регіональна політика?

Російська дипломатична служба різко відреагувала на запровадження Грузією безвізового режиму для жителів Північного Кавказу. Заява міністерства закордонних справ Росії була різкою і звинувачувала Тбілісі у спробах поділити населення Росії на різні категорії, і що це «суперечить нормам цивілізованої міжнародної практики».

Але, як зауважує грузинський політолог, викладач Державного університету імені Іллі Чавчавадзе Ґія Нодія, такий аргумент просто комічний на тлі дій самої Москви, яка окупувала частину території Грузії та визнала незалежність двох грузинських регіонів – Абхазії та Південної Осетії.

Критики цього рішення Грузії говорять, що вона даремно провокує Росію і не дає жодних практичних вигод для самої Грузії. Але, на думку тбіліського політолога, відкривши кордони для населення сусіднього регіону, Грузія здобуває собі їхню підтримку в той час, коли Москва, спровокована, чи ні, в будь-який момент може відновити агресію проти Тбілісі, включно з військовою агресією.

Грузії потрібно, щоб сусіди були друзями, але чи це вдасться?

На думку Ґії Нодії, в такому вибухонебезпечному регіоні, яким є Північний Кавказ, для Грузії важливо, щоб агресія не була спрямована проти неї, як це було на початку 1990-х років. Тоді, зауважує грузинський політолог, той факт, що громадська думка була налаштована проти Грузії, зіграв негативну роль під час конфліктів Грузії в Абхазії та Південній Осетії. Для Грузії, говорить Ґія Нодія, вкрай важливо встановити дружні стосунки в регіоні.

Однак житель Північної Осетії, кореспондент програми «Ехо Кавказа» на Радіо Свобода Олег Кусов вважає, що навряд чи Тбілісі вдасться завоювати симпатії сусідів таким чином. «Безвізовий в’їзд нині є чинний для всіх жителів Північного Кавказу, але потрібен він фактично лише для однієї республіки – Північної Осетії, – каже він. – Бо з Грузією Росію зв’язує лише одна транспортна артерія – Воєнно-грузинська дорога, Владикавказ-Тбілісі».

Цю трасу в основному використовують жителі Північної Осетії, які мають родичів у Грузії. Тому, за словами Олега Кусова, «скасування віз жодним чином не вплине на настрої на Північному Кавказі, бо жителям усіх цих республік, крім Північної Осетії, в Грузії просто немає чого робити, бо і зима насувається, тож дорога буде закрита, і торгових зв’язків там немає».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG