Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові «Батьківщина» заявляє про крадіжку голосів на користь регіонала Кернеса


Харків – Партія «Батьківщина» заявляє, що домагатиметься перерахунку голосів на окремих дільницях Харкова. У міському виборчому штабі партії кажуть про численні маніпуляції з протоколами і крадіжки голосів на користь провладного кандидата. Офіційних результатів голосування у Харкові поки немає, утім Партія регіонів уже святкує перемогу Геннадія Кернеса.

На понад 50 дільницях Харкова ВО «Батьківщина» виявила невідповідність даних у бюлетенях, отриманих після відкриття скриньок для голосування, із тими, що були занесені у протоколи. В обласному осередку партії заявляють про використання технології «дрібних крадіжок голосів» на користь кандидата від Партії регіонів Геннадія Кернеса. Цю технологію, за твердженням «Батьківщини», їхні конкуренти почали застосовувати одразу після оголошення результатів екзит-полу, проведеного компанією GFK, згідно з якими перевагу на виборах отримав опозиційний кандидат Арсен Аваков.

Як повідомив Радіо Свобода заступник голови обласного осередку партії ВО «Батьківщина» Валерій Дудко, на багатьох дільницях представники партії виявили підписані, але незаповнені протоколи, а на дільниці в Дзержинському районі міста взагалі було визнано недійсними понад 400 бюлетенів із голосами на користь Авакова, через те, що голова комісії при підрахунку «раптом» згадав про непроставлені штампи «вибув» напроти прізвища кандидата, який знявся з виборів.

Якщо офіційні результати голосування не відповідатимуть даним протоколів, ВО «Батьківщина» планує оскаржити результати виборів.

«Різницю в 40 чи 400 голосів оскаржувати марно. Тому що одразу знайдуться дільниці, які нейтралізують цю цифру. Якщо це буде перевищувати тисячі, то тоді це реальна перемога когось. Тисяча – це десь чотири дільниці, знайти таких чотири дільниці вже складно. Дві тисячі – це вісім дільниць ... Тому все залежить від різниці», – сказав Дудко.

Добкін оголосив Кернеса переможцем виборів


Голова міського виборчого штабу Партії регіонів Михайло Добкін заявив, що не проти перерахунку голосів, якщо на це будуть законні підстави. Однак вважає це спробою затягнути вибори.

Наразі Партія регіонів вже оголосила переможцем виборів Геннадія Кернеса. На прес-конференцію у Харкові Михайло Добкін прийшов із кількома папками, в котрих, як повідомив, були протоколи бюлетенів із мокрими печатками. Такі самі, за словами Добкіна, вже мають члени міськвиборчкому і всі учасники перегонів. Після цього оголосив про перемогу Кернеса із перевагою у трошки більше ніж два відсотки.

«Я приніс сюди протоколи з мокрою печаткою, які отримали ми, як і всі учасники виборчих перегонів. За даними нашого підрахунку, вибори міського голови виграв кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес із результатом 130 тисяч 331 голос. Друге місце посів Арсен Аваков, із результатом 127 605 голосів. Різниця між першим та другим місцем склала 2 тисячі 726 голосів. Інших результатів не буде», – заявив Михайло Добкін.

Результати офіційні і Партії регіонів не відрізнятимуться – голова міськвиборчкому

Натомість офіційних результатів виборів досі немає. Голова міської виборчої комісії Олександр Дмитренко прогнозує їх лише під вечір середи. Як розповів Радіо Свобода голова міськвиборчкому, результати голосування, оприлюднені Михайлом Добкіним, найімовірніше нічим не відрізнятимуться від офіційних.

«Добкіну, я так розумію, через штаб передали протоколи, отримані членами дільничних комісій. То це абсолютно рівнозначні юридичні документи... Справа в тому, що швидкість просування документів, скажімо, по міській виборчій комісії, значно повільніша, ніж швидкість, з якою отримують копії члени дільничних комісій. Тому що в нас треба провести документацію, внести в комп'ютер. А в них засідання закінчилося, протоколи виготовлені – і все», – розповів Олександр Дмитренко.

Щодо можливого перерахунку голосів, він висловив упевненість, що результати суттєво не зміняться. Немає підстав говорити про спрацювання технології перекосу голосів на користь одного чи іншого кандидата, каже він.

«У протокол не можна помістити що завгодно. Там одна цифра за звичайними алгебраїчними формулами чіпляє іншу», – зауважив Олександр Дмитренко.

За Кернеса міськрада перетвориться на дорадчий орган – політолог

Політолог Юлія Біденко зазначає: невеликий розрив між основними кандидатами свідчить про їхню однакову підтримку населенням.

«У Харкові досить цікава ситуація. Партію регіонів підтримала більша кількість людей, ніж кандидата від цієї політичної сили. А у випадку з Аваковим навпаки. Та більшість харків'ян, яка висловила підтримку йому, виказала меншу підтримку партії «Батьківщина». Адже вибори міського голови – це завжди змагання особистостей», – зауважила Юлія Біденко в інтерв'ю Радіо Свобода.

За словами політолога, якщо міським головою Харкова стане Геннадій Кернес, політика в місті суттєво не зміниться. Кернес намагатиметься зробити повністю підконтрольну собі міську раду, яка перетвориться, на думку Біденко, «скоріше, на дорадчий орган, аніж на орган, який ухвалює рішення і формує міську політику». У разі ж перемоги Авакова, йому буде нелегко знаходити спільну мову із біло-блакитною більшістю у міськраді.
XS
SM
MD
LG