Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Азербайджані: влада перемагає, опозиція заявляє про фальсифікації


Партія президента Ільгама Алієва отримає більшість місць у парламенті
Партія президента Ільгама Алієва отримає більшість місць у парламенті

Київ – В Азербайджані пройшли парламентські вибори. За даними екзит-полів, перемагає правляча партія «Єні Азербайджан». Представники цієї політичної сили уже заявили про свою перемогу. Між тим, опозиція та спостерігачі стверджують про численні порушення під час голосування. Натомість члени ЦВК Азербайджану переконують: серйозних порушень не було, а волевиявлення відповідало демократичним принципам.

На 125 місць в азербайджанському парламенті претендувало 690 кандидатів. Як очікують оглядачі, за результатами цих виборів партія президента Ільгама Алієва «Єні Азербайджан» отримає більшість місць у парламенті.

Тим часом виборчий штаб опозиційного блоку «Народний фронт – «Мусават» заявляє про низку порушень під час виборів. За словами лідера партії «Мусават» Іси Ґамбара, опозиційні кандидати були зареєстровані лише у третині округів. Але навіть тут, наголошує Ґамбар, спостерігалася низка фальсифікацій.

Порушення побачили і спостерігачі
Спостерігачі. Баку, 7 листопада 2010


«Наших спостерігачів не допускали на дільниці, або ж виганяли з дільниць під час підрахунку голосів. Були масові вкидання бюлетенів у виборчі урни. А також застосовувалася операція карусель», – каже Радіо Свобода лідер однієї з азербайджанських опозиційних партій Іса Ґамбар.

Про порушення заявляють і спостерігачі. Як повідомив Радіо Свобода представник «Центру моніторингу виборів» Анар Мамедлі, впродовж дня голосування на їхніх представників чинили тиск.

«Близько 100 людей, які співпрацювали з нашою організацією, отримали акредитацію і мали повноваження спостерігачів, але їх впродовж дня виганяли із виборчих дільниць. Я не можу вважати ці вибори вільними, чесними і прозорими», – зазначив Анар Мамедлі.

ЦВК запевняє у прозорості

Представники ж влади запевняють, що серйозних порушень під час виборів не було. Секретар Центральної виборчої комісії Азербайджану Натіґ Мамедов не виключив можливості незначних порушення, втім, за його словами у цілому вибори пройшли демократично.

«Те, що було створено належні умови, щоб виборці могли засвідчити свій вибір, дало результат. Ми спромоглися провести чесні, прозорі і демократичні вибори», – каже секретар Центральної виборчої комісії Азербайджану.

Представники ж опозиції обіцяють оскаржувати результати у судовому порядку. Іса Ґамбар зазначив: якщо не вдасться домогтися свого у судах Азербайджану, опозиція звертатиметься до Європейського суду з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG