Доступність посилання

ТОП новини

Янукович Алієву не конкурент


Президент України Віктор Янукович та президент Азербайджану Ільгам Алієв, Київ, 28 жовтня 2010 року
Президент України Віктор Янукович та президент Азербайджану Ільгам Алієв, Київ, 28 жовтня 2010 року

Київ –У Києві в четвер відбулися переговори президентів України та Азербайджану, Віктора Януковича і Ільгама Алієва. Глави держав домовилися розширити співробітництво в торговельно-економічній сфері, зокрема, в енергетиці, і спільно працювати в міжнародних організаціях та у гуманітарній сфері. Утім, обидва президенти зробили наголос на домовленості щодо збільшення обсягів постачання енергоресурсів, в першу чергу нафти, з Азербайджану до України. Крім того, Янукович та Алієв пообіцяли один одному збільшити обсяги взаємних інвестицій.

Економіки України та Азербайджану не є конкурентами на світовому ринку, натомість вони взаємодоповнюють одна одну, заявив Президент України Віктор Янукович. Відтак, за його словами, держави реалізовуватимуть проекти, що передбачають двостороннє інвестування.

Утім, як зауважив азербайджанський президент Ільгам Алієв, співпраця у цій сфері, як і в інших, залежатиме від успішності спільних проектів у паливно-енергетичній галузі. Йдеться про збільшення обсягів постачання та транзиту каспійської нафти до самої України та через її територію.

Деталі цієї домовленості визначить двосторонній стратегічний договір про співпрацю в енергетиці. Над ним ще працюватиме робоча група, але вже тепер український Президент припустив, що співпраця може поширитися і на треті країни, зокрема, Росію.

Тим часом, Україна та Азербайджан наповнюватимуть нафтопровід «Одеса-Броди», що нині простоює, заявив Віктор Янукович.

«Наступні наші кроки будуть спрямовані на те, щоб наповнити нафтогін «Одеса-Броди» і запустити його в аверсному режимі. Ми розраховуємо на те, що ця програма упродовж кількох років створить умови для значного збільшення постачання енергоносіїв, не лише нафти», – уточнив український Президент.

Алієв має бажання торгувати з Європою

Ільгам Алієв заявив, що держави вже розширили своє енергетичне співробітництво, оскільки упродовж нинішнього року Азербайджан експортував до України понад один мільйон тонн нафти. Плани на майбутнє в азербайджанського президента ще глобальніші. Він планує крізь Україну дістатися ринків Європи.

«Через територію Азербайджану на українські ринки може постачатися нафта наших сусідів зі східного узбережжя Каспійського моря. Цей проект також сприятиме повнішій інтеграції регіонів Каспійського та Чорноморського. Ми створимо ще один енергетичний коридор, що з’єднуватиме Каспійське море з ринками України та Європи», – заявив Алієв.

Україну та Азербайджан зближує ринок

Володимир Омельченко
Просування енергетичних відносин України та Азербайджану пояснюється не лише тим, що два президенти є близькими один до одного у політичному сенсі, сказав Радіо Свобода провідний експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. На його думку, необхідність нарощувати обсяги постачання каспійської нафти та її транзиту нафтогоном «Одеса-Броди» випливає з низки обставин на ринку.

«Азербайджан домовився з Україною про спорудження мережі автозаправок. Крім того, частина азербайджанської нафти постачається на Кременчуцький нафтопереробний завод. Оскільки Росія десь через два роки запустить нафтопровід БТС-2, виникнуть ризики переведення частини нафти з південної гілки нафтопроводу «Дружба». Таким чином, звільниться місце для азербайджанської нафти в напрямку Угорщини, Словаччини і Чехії», – каже Омельченко.

Президенти також домовилися, що Україна та Азербайджан будуть поглиблювати політичну співпрацю. Від цього, за словами Ільгама Алієва залежатиме просування економічної взаємодії. Тому покращенню економічних відносин може посприяти і той факт, що саме в день візиту глави азербайджанської держави Київрада назвала ім’ям його батька, першого президента Азербайджану Гейдара Алієва, сквер у центрі Києва, що раніше не мав назви.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG