Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина»: комісіям у Донецьку роздавали друковані протоколи з готовими результатами виборів


Донецьк – Результати виборів на Донеччині оскаржує місцевий осередок партії «Батьківщина». Низка донецьких комісій подала результати голосування до тервиборчкому у друкованому вигляді, тоді як дані про кількість голосів мають вписуватись у бланки протоколів. Представники опозиції припускають, що протоколи з роздрукованими даними готували заздалегідь і роздавали комісіям як взірець. Втім, донецькі суди не побачили підстав для перерахунку голосів.

У донецьких комісіях голосів не рахували – працівники ДВК мали готові результати виборів, які вносили у протоколи, – так стверджують представники партії «Батьківщина», які намагаються оскаржити результати виборів у Донецьку. До рук б’ютівців потрапили протоколи з двох дільниць у центральному районі Донецька.

Результати голосування на цих протоколах не вписані у друковану форму, а надруковані. Виглядає, що бланк протоколу друкувався разом із результатами, тоді як закон вимагає, щоб члени комісій самі вносили цифри до бланку.

Кандидат на посаду міського голови Донецька Сергій Анікушин намагався в суді довести, що на дільницях було технічно неможливо вдрукувати результати голосування у великі бланки, тим більше, що, за його словами, у місцевих комісіях не було принтерів і комп’ютерів. Як припускає Анікушкін, неосвічені члени комісій помилково підписали готову форму і подали її до тервиборчкому одними з перших – о другій ночі 1 листопада, в той час, коли фізично неможливо порахувати бюлетені в центральному районі Донецька.

Протоколи з двох сусідніх комісій виглядають надрукованими на одному обладнанні, говорить Анікушин.

«Людям, які розуміються на виборах, ясно, що неможливо це зробити на виборчій дільниці – роздрукувати формат А3, тим більше, як вони кажуть, вдрукувати дані, бо вони не визнають, що це була роздруківка, бо якщо це роздруківка – то явна фальшивка», – каже він.

А може, друкували на машинках – суд

Проте Донецький окружний адміністративний суд визнав протоколи легітимними, оскільки вирішив, що члени комісій могли вдрукувати результати голосування за допомогою друкарської машинки.

Про устаткування міських комісій друкарськими машинками кореспондент Радіо Свобода запитав у голови Донецької облдержадміністрації, регіонала Анатолія Близнюка, який відповідає за організацію виборів. «Цього я точно не знаю. Я не бачив друкарської машинки вже давно – ще з тих пір, коли на свято 7 листопада відповідні заходи з цими машинками проводились», – сказав Анатолій Близнюк.

Донецький суд відмовив у притягненні до розгляду справи свідків – членів комісій, які підписували готові форми. Також суд не погодився провести експеримент – постаратись вдрукувати дані в готовий бланк А3.

На думку б'ютівців, рішення суду виглядає комічним і поспішним, натомість представники відповідача – Донецької міської виборчої комісії – вважають його цілком слушним.

«Друкована форма ніяким чином не заперечує закон. Тим більше, що вона є загальнодоступною на сайті ЦВК», – говорить заступник голови міської комісії Роман Фоменко.

Представники БЮТ припускають, що бланки з результатами голосування у Донецьку роздавались усім комісіям. А той факт, що міська комісія довго не вивішувала результатів голосування, скріплених «мокрою печаткою», на своєму стенді, свідчить про те, що остаточні цифри довго «підганяли» під заздалегідь відомий результат, кажуть у БЮТ. У міській комісії ці закиди коментувати відмовляються.

За результатами виборів у Донецьку, до міської ради пройшли дві сили – Партія регіонів і Прогресивна соціалістична партія України. Донецьку обласну раду між собою поділяють регіонали, комуністи і тігіпківці, причому Партії регіонів в органах місцевого самоврядування всіх рівнів належить переважна більшість.
XS
SM
MD
LG