Доступність посилання

ТОП новини

Азаров збирається підвищувати зарплату, проте Трудовий кодекс іще не читав


Київ – Середня зарплата в Україні вже до кінця року може зрости більш ніж на 17%. Принаймні така умова прописана у Генеральній угоді про регулювання соціально-економічної політики та трудових відносин, яку підписали Кабінет Міністрів, Федерація профспілок та Конфедерація роботодавців України. Водночас нині у парламенті пройшов перше читання проект Трудового кодексу України, який, на думку деяких фахівців, значно обмежить права працівника.

Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні підписують вже вдесяте. Щоразу уряд, профспілки та роботодавці декларують співпрацю в найбільш актуальних питаннях соціально-економічної політики, як-то рівень та ефективність зайнятості, режим та умови роботи, соціальний захист працівників.

Цього разу угода зокрема зобов’язує сторони забезпечити вже цього року зростання середньої зарплати більш ніж на 17%. Прем’єр-міністр Микола Азаров упевнений, що угода затверджує орієнтири, а саме – яких стандартів життя в Україні вдасться досягнути за найближчі два роки.

«Ми зафіксували можливість тісно співпрацювати при розробці державних фінансових планів, процедур приватизації, контролю за виконанням угод купівлі-продажу. Уряд взяв на себе зобов’язання збільшити обсяги інвестицій, підтримувати пріоритетні галузі економіки», – зазначає глава уряду.

Роботодавці хочуть, щоб уряд ішов назустріч

Зі сторони роботодавців угоду вважають радше компромісом. Виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко наголошує, що їхня сторона вперше погодилися визначати за критерій не мінімальну зарплатню, а таку заробітну плату, яка фактично дорівнюватиме прожитковому мінімуму. Однак в обмін на це очікують, що Кабінет Міністрів піде назустріч у низці питань. «Уряд повинен зробити бізнесу крок назустріч. Якщо ми беремо на себе таке збільшення виплат, то уряд повинен нас почути, наприклад, щодо проблем із адмініструванням податків, вимогами митниці», – розповідає Олексій Мірошниченко у коментарі Радіо Свобода.

Незабаром парламент у другому читанні розглядатиме проект Трудового кодексу. На думку деяких оглядачів, якщо документ ухвалять, він суттєво обмежуватиме права працівників. Зокрема напередодні в ефірі Радіо Свобода член парламентського комітету з соціальної політики та праці, народний депутата від БЮТ Андрій Павловський зазначив, що у проекті Трудового кодексу фактично нівелюється роль профспілок.

«Дуже показовим є те, що в новій редакції Трудового кодексу повністю вилучений розділ «Гарантії діяльності профспілок щодо захисту трудових та соціально-економічних прав працівників». Оце показник. Їм навіть не потрібний такий розділ у Трудовому кодексі», – наголошує він.

Попри те, що проект Трудового кодексу вже пройшов перше читання, Прем’єр-міністр Микола Азаров, за його словами, з документом поки не ознайомився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG