Доступність посилання

ТОП новини

Підприємства при органах влади: реформа чи переділ?


Київ – Низку державних підприємств при органах виконавчої влади, які надають послуги бізнесу, можуть ліквідувати. Це має покращити бізнес-клімат та наповнити бюджет. Такі результати першого етапу інвентаризації державних підприємств, проведеної урядом з ініціативи Державного комітету підприємництва. Деякі ж експерти вбачають у такій ініціативі спробу перерозподілити фінансові потоки.

В Україні діє понад 11 тисяч підприємств, підпорядкованих органам влади, які видають довідки, виписки, експертні висновки, а також офіційні дозволи. Чимало з них усупереч закону дублюють функції державних органів, стягують кошти з підприємців та сприяють корупції, заявляє заступник голови Держкомпідприємництва Галина Яцишина.

За словами урядовеця, інвентаризація державних підприємств та послуг, яку проводить урядова робоча група, дасть змогу скоротити їхню кількість і цим покращити умови для бізнесу.

«Основна біда: те, що міністерства мали робити безкоштовно, в межах своїх повноважень – вони штучно делегують дочірнім підприємствам, які стягують за це гроші. Приклад: Мінагрополітики через своє підприємство надавало консультації щодо створення лабораторій якості зерна – і кожен підприємець платив за це 800 грн. Хоча вони могли просто видати методичні рекомендації!», – пояснює Галина Яцишина.

Органи влади не знають про дочірні структури. Чи не хочуть казати

За словами Галини Яцишиної, під час інвентаризації окремі міністерства надавали неповний список своїх дочірніх структур, повідомляли, що не мають інформації про їхні прибутки та перелік послуг. У Держкомпідприємництва вважають, що велику частину функцій цих підприємств можуть виконувати самі органи влади, а це означатиме більші бюджетні надходження.

Подібні ініціативи влади сприятимуть наповненню бюджету, але покращення бізнес-клімату від них чекати не варто, вважає експерт Школи політичної аналітики НАУКМА Сергій Кисельов.

«Такий підхід – це більшою мірою захист інтересів держави, зміцнення її позицій. Але залишається питання: чи будуть ці послуги більш доступними і зручними? Залишається питання і щодо корупції та якості послуг», – зазначає експерт.

Перегляд функцій державних підприємств повинен робитися системно, а не на догоду інтересам конкретних представників влади, говорить голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«В нас немає практики регулярної реорганізації владних структур. І треба було би спочатку затвердити концепцію реформи публічної адміністрації, ухвалити «Закон про міністерства та інші центральні органи». Якщо цих правових рамок немає – виникає підозра, що все це робиться лише з метою десь когось звільнити, призначити чи перерозподілити фінансові потоки».

«Поле битви» за повноваження – природа

Інспектування підприємств при органах влади є частиною проголошеної Президентом та урядом адміністративної реформи. Однак усередині Кабміну перерозподіл державних функцій та послуг бачать по-різному.

Радіо Свобода розповідало про те, що Міністерство регіонального будівництва та розвитку пропонує законопроект, який надасть цьому відомству та його дочірнім структурам переважне право на проведення всіх будівельних експертиз. У Мінприроди вважають, що це дасть змогу інвесторові нехтувати екологічною безпекою.

У робочій групі з інспектування державних підприємств та послуг зазначають, що ситуацію буде врегульовано, пояснює Галина Яцишина.

«Зараз до другого читання готується Містобудівний кодекс та пов’язаний із ним закон про дозвільну систему у будівництві. У цих документах прописане створення єдиного вікна для забудовників. Але воно не може бути під контролем якогось міністерства – такою є позиція голови уряду та Міністерства юстиції, – говорить член робочої групи. – Законопроекти передбачають, що це будуть єдині дозвільні центри при місцевих органах влади, але екологічна та інші експертизи залишаться. Просто інвестор, щоби пройти всі експертизи, вже не ходитиме сам по інстанціях».

Реформування державних підприємств та послуг триватиме у кілька етапів, повідомляє Держкомпідприємництва. Поки триватиме інвентаризація, парламент має розглянути проект закону «Про адміністративні послуги», ухвалення якого дасть змогу ліквідувати чи реорганізувати конкретні урядові підприємства.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG