Доступність посилання

ТОП новини

Чого вимагають підприємці


Своїми оцінками нинішнього протистояння підприємців і влади Президента Януковича Радіо Свобода попросило поділитися Марію Ростецьку, підприємця, та Володимира Ланового, доктора економічних наук, екс-міністра економіки.

– У Києві тривають акції протестів підприємців проти ухваленого Верховною Радою Податкового кодексу. Сьогодні відбувся мітинг і на вулиці Банковій біля Адміністрації Президента.

Ми чекали у студії голову Комітету з питань захисту підприємців Оксану Продан, однак маємо повідомлення, що саме зараз в Адміністрацію Президента запросили групу підприємців з восьми осіб. До складу цієї групи підприємців входить і Оксана Продан.

Станом на вчора заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман рекомендувала почекати новин з Адміністрації Президента.

Ганна Герман:
Давайте кілька днів почекаємо. Стежте за головним повідомленням, воно з’явиться від самого Президента.


– Пане Лановий, до чого може призвести те, що зараз відбувається? Наскільки потрібно якомога швидше «розрулити» ситуацію, що склалася?

Володимир Лановий
Володимир Лановий:
Ситуація дуже погана, тому що вона показує про недобрий бізнес-клімат в Україні. Цим самим вона відштовхує від України і потенційних партнерів, інвесторів, і також ставить під загрозу власний національний бізнес, зокрема дуже багато ініціативних людей, які переводять зараз свою діяльність, свої капітали, свій бізнес закордон, тому що не сподіваються, що в Україні будуть сприятливі умови, до яких усі прагнуть і які існують в інших країнах.

– Що має зробити Президент у даному випадку?

Володимир Лановий:
Відповідальність переходить на Президента також, а не тільки на розробників
Виглядає все так, що ті, хто розробляв Податковий кодекс, думали не про розширення економічних свобод, не про потенціал зростання виробництва в Україні, доходів наших громадян, інвестиції, розвиток, технологічне оновлення нашого, вихід на інший конкурентний рівень. Все це не думали розробники робити, їх це не цікавило, їх цікавили, мабуть, окремі фіскальні фінансові доходи до скарбниці, а їм було байдуже, що відбуватиметься поза цим процесом.

Я думаю, що це дуже серйозна помилка всього керівництва держави, коли перший варіант Податкового кодексу був відкинутий, то треба було поміняти людей, які його готують, саму концепцію і взагалі запитати, навіщо він потрібний, якщо він погіршує умови праці, бізнесу в нашій державі, тому відповідальність переходить на Президента також, а не тільки на розробників.

– Тобто, цю відповідальність Президент може розділити своїм вето?

Володимир Лановий:
Вимоги вето Президента з боку страйкуючих є недостатніми. Потрібні цілісні економічні вимоги. Після цього вето Президента почнуться торги з парламентом. Це взагалі документ, який відкидає нас у Середньовіччя
Я думаю, що вимоги вето Президента з боку страйкуючих є недостатніми. Потрібні або ж такі цілісні економічні вимоги щодо розвитку економіки, щодо стану податкової системи, щодо стану зарплати, найманої праці. Не треба збирати масу народу, щоб поговорити лише про вето Президента, а потім після цього вето Президента почнуться торги з парламентом: які норми ми зняли, а які норми ми не зняли. Це взагалі документ, який відкидає нас у Середньовіччя.

Марія Ростецька
Марія Ростецька:
Координаційна рада підприємців України на сьогодні вирішила, по-перше, вимагати вето, щоб цей закон взагалі був відкликаний урядом. По-друге, підприємці вирішили вимагати відставки уряду Азарова як такий уряд, що створив цей проект, зрадницький проект, антипідприємницький проект Податкового кодексу. По-третє, сьогодні підприємці вже кажуть про розпуск Верховної Ради, яка зрадницька, яка пропустила цей законопроект, що дійсно знищує малий і середній бізнес в Україні.

– Ви думаєте, що вам вдасться досягти успіху і вирішити всі вимоги?

Марія Ростецька:
Ми віримо в це. І віра нас об’єднує.

– Долучаються до малих підприємців також і представники селянства. Вони кажуть, що їм теж будуть непереливки.

Наш кореспондент сьогодні записав фермера з Кіровограда, члена Асоціації фермерів України Миколу Стрижака.

Микола Стрижак:
Ми є представниками малого та середнього бізнесу на селі. Звісно, є розуміння єдиного податку, який може викорінити і корупцію – він прямий, зрозумілий і прозорий. Ми пропонуємо і уряду, і Верховній Раді. Ні! Сильно хочуть, щоб разів 5 податківець приходив до фермера і так само, як і до підприємця, мабуть, ще й вночі захоче, хоче просто заробити на фермерові ще деякі копійки для своєї сім’ї додатково.


– Пане Лановий, наскільки цієї сили підприємницько-селянської вистачить?

Володимир Лановий:
Я думаю, що, по-перше, сили достатньо, а по-друге, це не просто виступ окремого класу чи частини нашого суспільства, це підняття голови всього суспільства, інформованість всього суспільства, розуміння всієї української громади, що відбувається в Україні в такому діалектичному протистоянні між державною владою і громадою, для кого хто працює, для чого і якою країною ми хочемо бути, що будує, як кажуть Парія регіонів?

Тому що якщо нам побудують черговий концтабір, в якому нас будуть просто годувати, а хтось буде заробляти мільярди, я думаю, що ми не згодні. І це для цього суспільства дуже важливо.

– Зараз починають виринати такі речі, що за цим Податковим кодексом позбавляють можливості працювати за спрощеним податком, наприклад, висококваліфіковані кадри. Це стосується підприємств інтелектуальної сфери, аудиторів, бухгалтерів, Інтернет-технологій, так само і журналістів. Деякі журналісти з деяких редакцій говорять про те, що у них практично весь колектив є на малому оподаткуванні, працюють за єдиним податком. Тобто, залишається базар?

Володимир Лановий:
Ви правильно кажете, що в сьогоднішньому розумінні чиновництва, яке при владі, інновації, науково-технічний розвиток – це щось непотрібне для того, щоб на вуха вішати якісну локшину. А насправді йде придушення інноваційного розвитку всього науково-технічного передового, що виникає в малих творчих колективах. Це ще раз показує нерозуміння сьогоднішньої влади, яким шляхом рухатися Україні, її суспільству, її громаді, її економіці.

Марія Ростецька:
На Майдан приходять пенсіонери, студенти, науковці. Кажуть, що якщо мале і середнє підприємництво зникне, то ми будемо наступними. Дуже цікаво спостерігати, як в Україні зараз народжується громадянське суспільство. Це дивовижне видовище. Я вірю в те, що вистачить сил відстояти
По-перше, я дійсно вважаю, що сил вистачить, тому що сьогодні на Майдан приходять пенсіонери, приходять студенти, приходять науковці. Я впродовж трьох діб стояла, координувала виступи всіх охочих на сцені. І от, приходять, кажуть, що я громадянин, я хочу виступити, я розумію, що болить сьогодні, і розумію, що якщо мале і середнє підприємництво зникне, то ми будемо наступними.

І дійсно сьогодні суспільство починає піднімати голову і починає свідомо приходити на Майдан. Це дуже цікаво для мене особисто. У мене перша освіта соціологічна. Дуже цікаво спостерігати, як в Україні зараз народжується громадянське суспільство. Це дивовижне видовище. Я вірю в те, що вистачить сил відстояти.

– Звучали такі думки, що пенсіонери, вчителі, працівники бюджетної сфери засуджують акт цих підприємців. Мовляв, малий бізнес – це лише торгівля на базарах.

Марія Ростецька:
Влада намагалася розділити пенсіонерів, бюджетників, вчителів, лікарів та підприємців. Вона дійсно намагалася це зробити і озвучувала такі гасла, які розділяли ці прошарки населення.

Ми ж розумні люди, і на сьогодні пенсіонери розуміють: якщо буде знищений малий і середній бізнес або на малий бізнес буде більше податкове навантаження, то спочатку поповзуть ціни вгоду, і пенсіонери це відчують, а потім або малий бізнес зникне, і пенсіонери повинні будуть йти до олігархів і купувати в супермаркетах, які не будуть мати ніякої конкуренції з боку тих своїх прошарків населення, що вільно визначають за допомогою ринку ціни, і і купувати продукти за більш завищеними цінами, також речі першої необхідності і таке інше.

У нас достатньо свідомі, обізнані й освічені люди, щоб розуміти, що буде в майбутньому, якщо ми допустимо ухвалення цього Податкового кодексу.

– А що не влаштовує Вас у самому кодексі?

Марія Ростецька:
Перш ніж давати повноваження податковій, потрібно її реформувати. Податкова побудована таким чином, що, отримуючи невелику зарплату, податківець штовхається владою на те, щоб отримувати корупційний податок
Одна з вимог – це збільшення видів діяльності, які на сьогодні були дозволені до спрощеної системи, а Податковий кодекс їх виключає. По-друге, це вимоги для спрощеної системи для юридичних осіб. І адміністрування, адміністрування і ще раз адміністрування.

Справа в тому, що Податковий кодекс навіть для тих, хто залишається на спрощеній системі, вимагає дуже важкого бухгалтерського і податкового обліку, надає можливість податківцям приходити з перевірками, робити інвентаризацію залишків, робили фактичні перевірки, які робляться без попередження, робити такі заходи, які, на нашу думку, будуть сприяти корупції.

Перш ніж давати якісь повноваження податковій, потрібно її реформувати. На сьогодні податкова побудована таким чином, що, отримуючи дуже невелику зарплату, податківець якби штовхається владою на те, щоб отримувати той самий корупційний податок, про який зараз усі говорять.

– Ми маємо запитання від радіослухача.

Слухач: Я є також підприємцем і також вважаю, що Податковий кодекс просто руйнує налагоджену діяльність людей, які спромоглися самостійно створити свій бізнес, без будь-якої допомоги держави, а державна влада намагається просто фіскальними методами відібрати результат праці. Ось і все.

– Урядовці казали про те, що людей на Майдан кличуть, але вони самі не читали цей кодекс. Ви читали документ?

Слухач: Наскільки я розумію, ніхто в остаточному варіанті документ не має і по сей день. Це навіть представники Адміністрації Президента казали.

Дискусія, яка ведеться у ЗМІ, досить відома. Тому на основі цієї дискусії можна зрозуміти, що мова йде лише про фіскальну частину впливу на людей, бізнесменів, які абсолютно самостійно зробили свій бізнес, без будь-якої допомоги держави. Це неприпустимо.

Я вважаю, що треба ветувати і шляхом дискусії з бізнесом робити якийсь документ. А сам документ як концепція повинен розроблятися, але на зовсім інших принципах.

– І ось остання інформація. Закінчилася зустріч з підприємцями в Адміністрації Президента. Цю зустріч провела перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Вона сказала, що до Адміністрації Президента з парламенту Податковий кодекс ще не надходив.

За її словами, зараз над документом працює апарат Верховної Ради. Очікується, що цей документ передадуть Президенту для аналізу і ухвалення рішення щодо підписання чи ветування в п’ятницю ввечері.

Пане Лановий, як Ви думаєте, чи це свідоме затягування працівниками апарату Верховної Ради, чи щось ще інше?

Володимир Лановий:
Жоден орган влади не контролює Податкову адміністрацію. Адміністрація володіє своїми правоохоронними, слідчими органами, а тепер вони ще отримають права без суду ухвалювати рішення щодо матеріальних зобов’язань платників податків
Зрозуміло, що Акімова звернулася до формальних аргументів, а не викладала по суті позицію адміністрації, радників, скажімо, Президента. А вона мала саме це сказати, тому що вони будуть формувати думку самого Президента, звичайно, поруч з іншими впливовими людьми.

Так от, треба було сказати, що така концепція, яка розроблена, не те, що не покращує ситуацію здирництва, корупції, змушення людей до збитковості, прикриття тих, хто не платить податки і уникає збитковості. Ми все це знаємо, всю цю страшну систему карального типу, кабальності безконтрольного типу.

Жоден орган влади не контролює Податкову адміністрацію. У той же час адміністрація володіє своїми правоохоронними, слідчими органами, а тепер вони ще отримають права без суду ухвалювати ті чи інші рішення щодо матеріальних зобов’язань платників податків.

Тобто, ми входимо в страшне коло придушення всього. І в цих умовах говорити, чи варто вето, чи не варто, чи треба зміни, чи не треба зміни, ми просто не розуміємо, куди ми потрапимо після ухвалення такого кодексу. Тому я поки що вважаю, що це невідверта, нещира позиція.

– Пані Ростецька, наскільки мирно проходить сама акція протесту? Чи є якісь провокації? Як ви дієте?

Марія Ростецька:
Я можу казати тільки про мої відчуття, бо з моєї точки зору, з того місця, де я сьогодні перебуваю, а я сьогодні була на запису, реєстрації підприємців і всіх охочих виступити зі сцени, а їх дуже багато. На жаль, ми не встигаємо надати всім можливість висловити свою думку. Хоча намагаємося це зробити найбільш прозоро, намагаємося дати слово всім. З тієї точки зору, я бачу, що ця акція сьогодні проходить більш мирно, ніж у понеділок. У понеділок було багато провокаторів і було дуже важко стримати тих провокаторів, які намагалися якимось чином розхитати ситуацію. Сьогодні ми тримаємо акцію в мирному руслі і утримуємо її в мирному руслі.

– Як відбувається, сказати б, «співпраця» з органами внутрішніх справ? Чи підгодовуєте міліціонерів, які так само там мусять стояти, як і ви?

Марія Ростецька:
Я не можу нічого сказати. Я не можу давати будь-яку інформацію, яка могла б якимсь чином…

– Чому я запитала? З’являлася інформація про те, що, мовляв, МВС тисне на водіїв, щоб завести справи Майдану. Ми телефонували до керівника прес-служби Управління МВС у місті Києві Володимиру Поліщуку. Ось що він сказав:

Володимир Поліщук: Заступник міністра, полковник Ратушняк казав про те, що порушена кримінальна справа і ведеться досудове слідство. Справа не стосується мітингувальників як категорії, а конкретних осіб, які побили декілька автівок, перекривали Хрещатик, вулицю Інститутську, пробували вчинити бійку з солдатами внутрішніх військ. Тобто, проти конкретних порушників.

Під час розслідування будь-якої кримінальної справи слідчі органи шукають свідків цих подій, для чого вони можуть опитувати водіїв, які проїжджали вулицями і могли бачити, як деякі учасники масових заходів били автівки, перекривали рух.


– Вам відомі факти, щоб недозволені засоби тиску застосовували проти водіїв під час слідства?

Володимир Поліщук:
Жодного такого факту мені невідомо. Може, комусь відомі, вони можуть звертатися до керівництва міліції, до прокуратури.

– Це йдеться про події, що були в понеділок, завели кримінальну справу стосовно того, що було побито дві машини.

Марія Ростецька:
Завели кримінальні справи, в тому числі і на коменданта нашого наметового містечка. У понеділок була велика кількість провокаторів, яка намагалася розколоти наш рух. Ми якимсь дивом на сьогодні втримуємо ситуацію
Я чула про те, що завели кримінальні справи, в тому числі і на коменданта нашого наметового містечка. Але я кажу, що в понеділок була велика кількість провокаторів, яка намагалася розколоти наш рух і зробити його хаотичним, некерованим. Але ми все ж таки якимсь дивом на сьогодні втримуємо ситуацію, ми самокоординуємося, ми підтримуємо один одного, ми створюємо ту монолітну команду, яка може працювати.

– Пане Лановий, ухвалення Податкового кодексу в нинішньому стані мало на меті і наповнення державного бюджету. Наскільки він у такому вигляді, як він є, здатен наповнити бюджет?

Володимир Лановий:
Є розрахунки, проведені Мінфіном. В поточному і наступному роках ці нововведення зменшать доходи бюджету приблизно на 1,5-2%. Чому уряд так бездумно кинувся розробляти, можливо, формальний документ? Це просто над угоду великому капіталу
Є розрахунки, проведені Мінфіном, щодо зменшення чи збільшення доходних статей бюджету при застосуванні нових норм Податкового кодексу. Вони дали результат, що в поточному і наступному роках ці нововведення зменшать доходи бюджету приблизно на 1,5-2% від загальних доходів. Це по-перше. Так що вони не носять такого характеру, як наповнюють бюджет.

По-друге, в принципі зараз не можна знижувати ставки податків, тому що економіка в кризі і величезний дефіцит бюджету. Чому уряд так бездумно кинувся розробляти якийсь, можливо, формальний документ? У мене виникає підозра, що це просто на догоду великому капіталу, який не має такого оподаткування, як дрібні підприємці, а також основні, зайняті в суспільстві, що отримують зарплату.

Я нагадаю, що податок на девіденди на капітал 5% у нас, а податок зарплати – 15-17%. Немає також інших типів диференціації, які збільшували оподаткування…

– Хотіла б Вам заперечити. Представники великого бізнесу теж не дуже схвалюють Податковий кодекс, тому що чули їхню точку зору у нас в ефірі.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG