Доступність посилання

ТОП новини

Старі дерева України потребують допомоги


У Києві лікують та готуютьи до зими 200-літню шовковицю Тараса Шевченка
У Києві лікують та готуютьи до зими 200-літню шовковицю Тараса Шевченка

Київ – Першого грудня в Києві лікували та готували до зими 200-літню шовковицю Тараса Шевченка на території його музею-садиби. За підрахунками фахівців, в Україні лікування потребують кілька тисяч історичних дерев. Щоправда, екологи не можуть дійти згоди щодо технологій їхнього лікування.

У Києві є декілька дуже старих дерев, які пам’ятають Тараса Шевченка. Одне з них – стара шовковиця поблизу майдану Незалежності, останнє дерево із того садка, в якому працював і відпочивав Тарас Шевченко у 1946-47 роках, перебуваючи в Києві.

«Шовковиці понад 180 років – отже, можна дати сто відсотків, що Тарас Шевченко бачив її, сидів під нею, можливо, співав пісень, як згадують його тогочасні сусіди. Все, що пов’язане з Шевченком та іншими історичними постатями, які вболівали за Україну, дуже важливо відновлювати і зберігати для дітей та онуків», – каже завідувач літературно-меморіальної садиби Тараса Шевченка Олена Сьомка.

200-літня шовковиця потребує допомоги

Утім, зараз шовковиця Шевченка почувається не найкраще: її здвоєний стовбур розчахнувся і може впасти, у тілі дерева вісім великих дупел, які руйнуються від дощової води та комах. Щоб підлікувати дерево та підготувати його до зими, потрібно було запломбувати дупла і підперти стовбур, і лише необхідні матеріали коштують понад 5 тисяч гривень. Сьогодні цю роботу виконали представники Київського еколого-культурного центру, до яких долучився віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко.

«Це диво, що в центрі індустріального міста, між хмарочосами, ми маємо нагоду зберегти частинку української історії та ідеології. Рятуючи шовковицю Шевченка, ми пропагуємо це місце, і люди, які раніше проходили повз, зможуть зайти до садиби і побути наодинці з історією», – зауважив Томенко.

Санацією дерева керує голова Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. «Дерево будь-якої миті могло впасти: воно має дупла і нахил на 45 градусів. Взимку під вагою снігу воно могло впасти, – каже еколог. – Сьогодні ми поставили залізну підпорку на спеціальному фундаменті, замурували дупла корисним для рослин вапняним будівельним розчином із крихтою червоної цегли. Тепер дерево, сподіваюся, проживе ще не одне століття».

На сьогодні Київський еколого-культурний центр пролікував понад 40 старих дерев.

Українських зелених патріархів лікують за старими технологіями – експерт

В Україні – кілька тисяч історичних дерев, які потребують лікування та захисту від вітрового і снігового навантаження. Серед найбільш відомих – дуб Грюневальда та липа Петра Могили у Києві, 1000-літнє фісташкове дерево у Криму, дуб Залізняка у Черкаській області. Але для догляду за ними потрібно використовувати більш сучасні технології, розповідає керівник програми «Знамениті дерева України» Анатолій Кушнір

«Півтора місяця тому був на міжнародній конференції з питань старих дерев. Там ішлося про те, що заліплювання дерев розчином та підпорки – це позавчорашній день. Ми відновлювали старі дерева, зокрема дуб Залізняка, більш сучасними методами: балансування крони еластичними канатами, обробка спеціальними лікувальними розчинами для старих дерев», – пояснює експерт.

Анатолій Кушнір зауважує, що у більшості країн Європи старі дерева лікують за найсучаснішими технологіями, які до того ж, не псують зовнішнього вигляду дерева.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG