Доступність посилання

ТОП новини

Янукович потрапив у політичну пастку (світова преса)


Прага – Відомі західні аналітики розцінюють демонстрації українських підприємців на Майдані в Києві як добре організовані, але без явної перспективи перерости у щось більше. Вони також відзначають, що Янукович зрозумів всю нетривіальність цього «підприємницького бунту» й відчув необхідність швидкої реакції. Чимало газет у світі сходяться на тому, що під час цих демонстрацій українці вперше об’єдналися не за регіональною ознакою і не на підтримку якогось політичного лідера, а на захист їхніх інтересів. Політичні вимоги представників малого бізнесу не лише налякали владу, а й продемонстрували незгоду суспільства щодо союзу олігархів із керівництвом України. Західні газети також аналізують низку нових публікацій WikiLeaks, які свідчать про намагання США змінити свою політику щодо України.

Провідний аналітик американського аналітичного видання «Стратфор» Джордж Фрідмен оприлюднив один із розділів своїх свіжих дорожніх вражень, присвячений Україні. 22 листопада автор став свідком двох, як він сам зауважує, «взаємопов’язаних подій»: візиту Віктора Януковича до Брюсселя на саміт Україна-ЄС та демонстрації українських підприємців на Майдані у Києві. Джордж Фрідмен намагається дати у цих нотатках своєрідний прогноз геополітичного майбутнього України. Аналітик вважає, що Росія щаслива з поразки помаранчевих у Києві і заспокоєна перемогою Януковича на президентських виборах 2010 року. Фрідмен наголошує, що Кремль не збирається «поглинати» Україну буквально і буде задоволений у майбутньому статусом вирішального фактору щодо цієї московської сфери впливу, використовуючи свої етнополітичні, енергетичні, географічні важелі контролю за українською державою та її зовнішньополітичною поведінкою. Провідний експерт «Стратфора» вважає, що Януковичу не вдасться привести Україну до ЄС, і «його намагання будуть відхилені». Тому, на думку Фрідмена, Янукович балансуватиме між Росією та ЄС, бо нічого іншого йому не залишається. Автор цих нотаток також зауважує, що однією з, так би мовити, ментально-політичних причин такої геополітичної неприкаяності України є своєрідні настрої її суперечливих ділових та політичних еліт, особливо молодих, для яких «Москва і Варшава більш реальні, аніж Київ». Джордж Фрідмен також вважає, що демонстрація підприємців на київському Майдані, яку він спостерігав на власні очі, була мало подібна до стихійної акції і була занадто добре організована. «На мій погляд, це була своєрідна буря у чайничку для заварки. Хоча моє враження не було повністю правильним, бо Янукович пізніше оголосив про неможливість введення у дію цього нового Податкового кодексу... зрозуміло, що він розглядав демонстрації не як щось тривіальне. Незалежно від того, чи він поступився б нарешті вимогам демонстрантів, він відчув, що повинен був би відповісти на це», – наголошує Джордж Фрідмен.

Московська «Нєзавісімая газета» також вважає, що «Янукович поступився Майдану..., і до цього його підштовхнуло переростання економічних вимог підприємців у політичні». Газета також зауважила, що «по суті, українці вперше об’єдналися не за регіональною ознакою і не на підтримку того чи іншого політика, а на захист своїх інтересів», і це настільки стривожило владу, що Янукович і Азаров негайно прийшли на Майдан. Газета також наголошує, що насправді змінити Податковий кодекс, що на дві третини відповідає інтересам лише олігархів, буде надзвичайно складно. Видання цитує експертів, переконаних, що «влада обмежиться косметичними змінами в існуючому вже кодексі та окремими звільненнями чиновників, але про виконання вимог учасників акцій поки що не йдеться». Київський політолог Віктор Небоженко наголосив «Нєзавісімой газете», що чиновники загнали цим недолугим кодексом главу держави в ситуацію, коли будь-який крок Януковича буде сприйматися як свідчення його політичної слабкості. Тепер масові політичні протести в Україні стануть знову буденним явищем, вважає цей експерт.

Німецьке видання «Шпіґель» оприлюднило аналіз останніх публікацій WikiLeaks, що стосуються дипломатичної пошти Сполучених Штатів, де йдеться про вимушеність США змінювати свою політику щодо України. Мова велась про провал ілюзій США щодо Ющенка, а також про серйозні інформації колишніх близьких соратників Юлії Тимошенко, де її характеризували послові США у Києві Теффту як «деструктивну силу», котра хоче «просто зосередити у своїх руках владу». Як свідчать публікації WikiLeaks, колишній міністр фінансів уряду Тимошенко Віктор Пинзеник обвинуватив її у розмові з Теффтом у тому, що вона «втратила можливість для проведення реформ, що з’явилася була з початком економічної кризи». Тому, як наголошує «Шпіґель», із наближенням поразки Тимошенко посол США «намагався зблизитися з Віктором Януковичем». Це до певної міри вдавалося, надія Теффта на призначення його інформатора Грищенка на посаду міністра закордонних справ при Януковичу також здійснилася. Перед цим Теффт пише до Вашингтона, що такий розвиток подій «свідчив би про прагматичний підхід, коли стосунки з Росією ставилися б на позитивну основу, але мости із Заходом ніхто б не спалював».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG