Доступність посилання

ТОП новини

Від Януковича вимагають вето на закон «Про соціальний діалог»


Київ – Профспілкові лідери України вимагають від Президента заветувати закон «Про соціальний діалог», який, на їхню думку, запроваджує дискримінацію та обмеження прав профспілкових організацій, що не є близькими до влади. Представники профспілок наголошують, що новий закон порушує вимоги Міжнародної організації праці. Зі свого боку, розробники законопроекту відзначають, що він запроваджує європейські підходи до взаємодії професійних спілок і влади.

За два тижні Президент України Віктор Янукович має поставити підпис під законопроектом про «Соціальний діалог», який Верховна Рада проголосувала у другому читанні напередодні Нового року. Не робити цього голову держави закликали одразу декілька всеукраїнських профспілкових об’єднань.

Головною хибою законопроекту є так званий принцип репрезентативності, коли право голосу в органах влади та доступ до державних коштів мають лише найбільші профспілки, переважно ті, що залишилися з радянських часів, говорить співголова Демократичних профспілок України Олексій Кляшторний. За його даними, таким чином близькі до влади профспілки отримають контроль над кількома мільярдами гривень із фондів соціального страхування, та від працівників, із яких стягуватимуть профспілкові внески без їхньої згоди.

За новим законом, найбільші права отримають ті профспілки, які доведуть, що до них входить не менше 3% працівників галузі, або ж принаймні 2% від працюючих в тому чи іншому регіоні, каже Олексій Кляшторний.

«Буде велика можливість маніпулювати цифрами. Кожне міністерство обере зручні для нього профспілки. В умовах, коли найбільшим роботодавцем країни став Дмитро Фірташ, незручні для влади профспілки будуть витіснені із суспільного діалогу. Новий закон передбачає таку можливість», – підсумовує Олексій Кляшторний.

Влада сама визначатиме, «хто репрезентативний, хто – ні» – Волинець

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець прогнозує, що така спроба влади монополізувати профспілковий рух приречена на поразку.

«Через Трудовий кодекс, через закон «Про соціальний діалог» в Україні буде запроваджена рабська праця. До чого це призведе? В Україні неможливо так просто знецінити найманого працівника. Бо найбільш кваліфіковані та молоді виїдуть за кордон, а ті, які залишаться – повстануть!», – вважає профспілковий лідер.

Ще однією хибою документа Михайло Волинець вважає створення окремого державного органу, що одноосібно визначатиме, які профспілки є репрезентативними, які – ні.

Закони , які регламентують соціальний діалог, є елементами громадянського суспільства, і діють в більшості розвинених держав, відзначає співавтор законопроекту «Про соціальний діалог», колишній народний депутат, а нині голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв.

«Міжнародна організація праці у своїх документах, ратифікованих Україною, передбачає діалог влади, роботодавця та працівника, – каже він. – Держава ухвалює всі рішення щодо трудових відносин після обговорення всіма сторонами – в цьому важливість законопроекту. Це підтверджує, що Україна перебуває на етапі розвитку громадянського суспільства. Різні позиції профспілок – через те, що не всі сприймають поняття репрезентативності. Але на вимогу Міжнародної організації праці вона має бути закріплена на державному рівні».

Загалом експерти вбачають у законі лобі близької до влади Федерації профспілок України. Утім вони прогнозують, що невдовзі після ухвалення закону незалежні та малі профспілки будуть об’єднуватися, і, зрештою, теж отримають право голосу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG