Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки вимагають збільшити мінімальну заробітну плату вдвічі


Київ – Збільшити щонайменше вдвічі мінімальну заробітну плату вимагає Федерація професійних спілок України. Це вигідно, за словами її керівників, не лише працівникам, а й державі. Але експерти називають такі пропозиції популізмом.

Нині мінімальна заробітна плата українця становить 907 гривень. За рік уряд запланував збільшити її приблизно до тисячі гривень. Проте цього недостатньо, заявив заступник голови Федерацій професійних спілок України (ФПУ) Сергій Кондрюк. За його словами, мінімальна заробітна плата має бути щонайменше вдвічі більшою і до кінця наступного року становити понад півтори тисячі гривень. До того ж, каже він, це поповнить державний бюджет.

«Платоспроможний працівник з кожної гривні зарплати віддає державі 15 копійок податку з доходів, 20 копійок податку на додану вартість за оплачені товари і послуги. Цей працівник не потребує витрат держави на житлові субсидії і допомогу через малозабезпеченість і багато іншого. Тобто з кожної зарплатної гривні держава прямо або опосередковано має зиск понад 60 копійок. Ось можливість додати до державного бюджету ще понад 100-200 мільярдів гривень при зростанні зарплат вдвічі», – сказав Сергій Кондрюк.

Без реформ такий крок не поповнить бюджет – експерт

Олександр Пасхавер
Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер зазначає, що збільшити мінімальну заробітну плату неможливо без фундаментальних змін в економіці. А без реформ такий крок не поповнить бюджет, а зменшить його.

«Це є абсолютно популістські вимоги. Це право профспілок, але це абсолютні фантазії. Коли ти підвищуєш мінімальну заробітну плату – підвищуються всі витрати бюджету. Хай вони скажуть як це зробити, де візьмуть гроші і як змусять людей брати не тіньову зарплату? Вона тіньова, бо великі податкові відрахунки від заробітної плати», – зауважив економіст.

Щоб прискорити вирішення цих питань і перевірити дотримання українськими роботодавцями міжнародних зобов’язань, ФПУ запросило в Україну експертів Міжнародної організації праці. Вони мають прибути вже на початку наступного року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG