Доступність посилання

ТОП новини

Янукович сподівається, що Росія його захистить (світова преса)


Прага – Впливові світові видання аналізують черговий рейтинг американської неурядової організації Freedom House про загальний рівень свободи у країнах світу за 2010 рік. Оглядачі особливу увагу звертають на Україну і Мексику, які, за даними згаданого дослідження, перейшли у минулому році з категорії вільних країн до групи лише «частково вільних». Світова преса також зауважує, що розкол українського суспільства при новій владі Президента Януковича активізувався, про що свідчить, зокрема, анулювання в Києві звання Героя України для Степана Бандери. Експерти також розмірковують над тим, чи проведе Україна колись, як держава з найбагатшими чорноземами і найгіршим рівнем землеробства, справжню ринкову земельну реформу.

Впливове американське видання «Форін Полісі» наголошує, з посиланням до дослідження Freedom House, що рівень свобод у світі неухильно знижується ось уже 5-й рік поспіль. Це найтриваліше падіння показників, що їх фіксувала ця організація за 40 років свого існування. У «Форін Полісі» також акцентовано увагу на те, що, наприклад, Мексика і Україна, перейшли у 2010-му з категорії «вільних» до групи «частково вільних» країн. Всього ж за минулий рік значно знизили свої рейтинги свобод 25 країн і лише 11 підвищили їх. Тут наголошено, що перехід України у розряд «частково вільних» тепер означає, що на пострадянських теренах, без урахування країн Балтії, не залишилося вільних держав. Оцінка Freedom House не пояснює таке падіння свобод в Україні просто приходом Януковича до влади, а тим, що якраз при його владі розпочалися переслідування фінансованих з-за кордону неурядових організацій. У журналі вважають, що «не можна також ігнорувати вклад Росії у відхід її сусідів від демократії». «Форін Полісі» цитує тут дослідницького директора Freedom House Арча Паддінгтона, котрий вважає, що Президент Янукович своїм наступом на опозицію, на пресу чинить так тому, що «знає про готовність Росії його захистити». Паддінгтон також зауважив, що таке падіння рейтингів у групу «частково вільних», таких країн, як Україна, Грузія та Киргизстан, означає, що всі вони вже дуже близько від групи «невільних країн».

На думку чеських «Лідових новін», скасування владою Януковича звання Героя України для суперечливого історичного лідера ОУН Степана Бандери лише призведе «до подальшого наростання напруги між проросійською східною частиною України і націоналістичним заходом держави». Газета також наголошує, що «Степан Бандера був у час Другої світової війни лідером українських сил, котрі воювали за незалежність України, вдаючись також до співпраці з нацистською Німеччиною». «Лідове новіни» зауважують, що після нагородження Президентом Ющенком Степана Бандери званням Героя України посмертно, протестували не лише в Росії, де Бандеру вважають злочинцем, а й у Польщі, де частина поляків звинувачує Бандеру у відповідальності за масове нищення поляків, а Центр Сімона Візенталя назвав Бандеру одним із відповідальних за масові вбивства євреїв.

Російська «Нєзавісімая газета» попереджає, що українські парламентарі можуть у найближчий час скасувати сумнозвісний багаторічний мораторій на купівлю-продаж землі в Україні. Але разом з тим наголошує, що українські законодавці заборонять іноземцям стати «повноправними власниками ділянок українських чорноземів». «Нєзавісімая газета» також наголошує, що сьогодні в українському землекористуванні, після утворення тут широкомасштабного «чорного ринку» землі, «панує хаос». Газета також публікує оцінки експертів, котрі сумніваються, що нинішній владі поталанить провести справжню ринкову реформу землі в Україні, у галузі, в котрій панує корупція та беззаконня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG