Доступність посилання

ТОП новини

Янукович порушив дане у Вашингтоні слово (європейська преса)


Прага – Західні оглядачі все частіше наголошують, що подальше посилення зловживань Президентом Януковичем із метою ослаблення опозиції та «приручення» ЗМІ в Україні може призвести до припинення «політики відкритих дверей» для українців з боку Брюсселя. Газети також звертають увагу на все частіші антиєвропейські заяви з боку деяких «яструбів» Партії регіонів. Впливові оглядачі на Заході вже охрестили режим Януковича «полегшеним путінізмом» або ж «українським абсолютизмом». А дехто вважає, що українці змушені будуть терпіти Януковича найближчі 15 років і при цьому Захід змушений буде застосовувати проти нього санкції, подібні до білоруських.

Чеський оглядач із «Лідових новін» Любош Палата не виключає, що ухвалення Чехією рішення про політичний притулок для Богдана Данилишина, українського екс-міністра з уряду Тимошенко, було зроблене не без втручання, а, ймовірно, й за тиску на Прагу з боку Вашингтона. Цей експерт також стверджує, що «Янукович кримінальними переслідуваннями лідерів опозиції порушив усну обіцянку, що так чинити не буде, котру мусив дати американському віце-президенту Джозефові Байдену». Палата наголошує, що заява американського посольства в Києві про занепокоєння «вибірковістю» серії кримінальних справ проти опозиції з’явилася напередодні візиту єврокомісара з політики розширення ЄС Штефана Філе до України. Ця заява влади США могла вплинути й на чеське рішення щодо надання політичного притулку Богдану Данилишину, не виключає Любош Палата на сторінках «Лідових новін». Цей автор також прогнозує, що у разі продовження зловживань Президентом Януковичем державною міццю для посилення тиску на опозицію та ЗМІ політика «відкривання європейських дверей для України втрачає сенс». Палата також порадив деяким політикам із Партії регіонів, котрі «обвинувачують європейських бюрократів у корупції», краще «подивитися на себе в дзеркало, котре їм Захід все ще з дипломатичною галантністю тримає перед носом».

Британський оглядач «Файненшел Таймз» Ніл Баклі вважає, що ЄС потерпів «фіаско з просуванням демократії в Білорусі й Україні». Автор вважає, що й 2011 рік розпочався на сході Європи з «невдач для демократії», маючи при цьому на увазі жорстокі репресії режиму Лукашенка проти опозиції в Мінську та «відступ від демократії Президента Януковича», котрий під впливом авторитарного Кремля створює в Україні щось на кшталт «полегшеного варіанту путінізму». Баклі також наголошує, що окрім прямого впливу Росії на своїх сусідів у Білорусі та Україні тут з’явилися ще й ознаки реалізації зовнішньополітичних амбіцій Пекіна», що робить спроби реформ ЄС на сході «малоймовірними».

Російська «Комерсант» прогнозує, що «Київ може перетворитися на Мінськ», якщо Президент Янукович продовжить, всупереч попередженням ЄС, обмежувати демократичні права громадян та вибірково тиснути на опозицію в Україні. Експерти, котрих цитує московське видання, прогнозують, що у разі розвитку ситуації в Києві у такому ж, як нині, ключі, «Україна може повторити долю Білорусі», де діє репресивний режим Олександра Лукашенка.

Польська «Жечпосполіта» запитує, чи дійсно хтось хотів убити Президента Януковича, маючи на увазі досить дивні арешти у Тисменицькому районі Івано-Франківщини, коли українська міліція затримала деяких членів загальноукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери та ще й зі зброєю. Версія про спробу замаху на Президента Януковича прозвучала, як не дивно, з уст глави області Михайла Вишиванюка, котрий наголосив, що націоналісти з оптичною зброєю орендували приватний будинок у селі Загвіздя поблизу летовища, з якого стартував літак Президента. Польське видання також зауважило, що ні охорона Президента, ні СБУ інформацію про спробу замаху на Януковича не підтвердили. «Жечпосполіта» також цитує експертів, котрі не виключають, що такі дії силових структур України є організованими провокаціями з метою ліквідації конкурентів і «торування шляху для націоналістичної партії «Свобода», котру чимало експертів вважають за допоміжний варіант оточення Януковича».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG