Доступність посилання

ТОП новини

Як уникнути забудовчого хаосу


Київ – Нинішній тиждень запам’ятається виступами української громадськості проти ухвалення нового закону з питань містобудування, яка вважає, що цей закон «розв’яже руки» забудовникам. Натомість розробники документа стверджують, що той полегшує життя інвесторам та знижує рівень корупції у будівельній галузі. Думки «за» і «проти» закону висловили сьогодні учасники круглого столу у Києві.

Координатор громадянської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко вважає, що новий закон нівелює роль громадськості та місцевих органів самоврядування. За словами Луценка, закон розроблявся без участі неурядових організацій та міських громад:

«Є громадська рада при Мінрегіонбуді – цей закон її просто обійшов. Є ще інші механізми – наприклад, публікація закону до подання у Кабмін на сайті Міністерства регіонбуду. Це також (чиновники) вирішили не робити. В результаті, там (у законі) купа помилок та некомпетентностей. Законом закривають рота громадськості, по суті», – вважає Ігор Луценко.

Він також додає: «Київські неурядові організації мають задокументовані факти фальсифікацій громадських слухань, які проплачували самі забудовники. Ми готові надати ці документи розробникам закону. Цей фактаж уже давно лежить у правоохоронців, але про якісь їхні розслідування мені не відомо…».

Українці – проти забудовчого «хаосу»

Напередодні у Києві, Луганську та інших містах України громадські активісти, науковці та митці збирали підписи під зверненням до Президента Януковича з вимогою: накласти вето на новий закон про містобудування. Громадськість називає цей закон таким, що лобіює інтереси будівельників і дозволить їм безкарно нищити пам’ятки історії та культури без огляду на думку науковців та мешканців населеного пункту.

Акції протесту пересічних українців віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко назвав «проплаченими» і відзначив, що новий закон дозволить інвесторові без зайвих втрат часу, нервів і коштів отримувати дозвіл на забудову. З ним згоден і заступник міністра регіонального розвитку Ігор Соколов:

«Скільки акцій вже громадськість провела щодо забудови у буферних зонах Святої Софії у Києві та в інших обласних центрах. Це свідчить, що іде некерований процес будівництва. Генеральні плани (розвитку міст) розробляються, але не виконуються. Ці конфлікти, які виникають між громадою і владою,– я вважаю, результат процедури, яка не визначена. І ми цим законом спробували відрегулювати ці питання».

Міжнародні зобов’язання України у новому законі не прописані

Окрім відсутності механізмів залучення громади до обговорення проблем, пов’язаних із забудовою населених пунктів, закон не виписує гарантій захисту пам’яток історії та культури, як цього вимагають міжнародні акти, вважає заступник голови Держслужби з охорони культурної спадщини України Віктор Вечерський:

«Цей закон одним розчерком пера вносить дві принципові зміни у два закони: Закон «Про охорону культурної спадщини» та Закон «Про охорону археологічної спадщини». Він через Міністерство культури і туризму не проходив. Україна ратифікувала сім міжнародних конвенцій, спрямованих на охорону культурної спадщини. Хочемо ми чи ні, але повинні їх виконувати!».

Для цього, як зазначив Вечерський, закон про містобудування потребує відповідних доробок і додатків. А координатор громадянської ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко вважає, що нинішню редакцію закону Президент України має ветувати. І після цього влада та громадськість мають спільно працювати над новим документом, який врахує інтереси громад, науковців, інвесторів при забудові українських міст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG