Доступність посилання

ТОП новини

Чи заветує Президент нові правила містозабудови?


Київ – На Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» глава держави Віктор Янукович може накласти вето. Про це заявила заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман. Накладення вето на цей закон вимагають від Президента громадські організації України.

Розробники документа стверджують, що він полегшує життя інвесторам і забудовникам та знижує рівень корупції.

Заступник голови парламентського комітету з питань будівництва Ігор Лисов назвав цей законопроект «революційним» у будівельній галузі. На його думку, він спрощує відносини між забудовником і владою. Про це повідомляла агенція «Укрінформ».

Розділ про відповідальність десь випав

Натомість, громадські активісти говорять, що закон скасовує будь-які обмеження для забудови зелених лісопаркових та історичних зон.

Єгор Соболєв, глава бюро журналістських розслідувань «Свідомо» вважає, що в Законі не враховані, як мінімум, два важливі моменти. «В Україні має бути створений повний реєстр пам’яток культури і природи, – наголошує він. – Кожна з них має бути занесена в державний земельний кадастр. Тоді жодне незаконне будівництво не відбудеться. Друга вимога: має бути запроваджена сувора відповідальність за порушення правил. Адже при голосування за Закон розділ про відповідальність геть випав! І забудовники, плюючи на правила, жодної відповідальності не несуть».

У разі набуття чинності цього закону, вся Україна зіткнеться з тими проблемами що й Харків, стверджує Олег Вяткін із екологічної групи «Печеніги», насамперед, маючи на увазі гучний скандал із забудовою харківського парку імені Горького. І якщо раніше люди могли оскаржити нелегальну забудову правовими шляхами, то після ухвалення документа така можливість зникає, зауважує еколог.

«Скасовують екологічні експертизи, громадські слухання. У Харкові, наприклад, проблема пов’язана не з історико-культурними об’єктами, а з зеленими зонами. Оскільки найбільш вдалі місця для забудов у Харкові – це саме зелені зони. В нас 2000 гектарів лісопарку, які зараз по-варварськи забудовують. І після набуття чинності закону, ми з цими зонами розпрощаємось остаточно», – наголошує Олег Вяткін.

Шанс є

Понад тиждень тому представники інтелігенції, юристи та громадські активісти звернулися до Віктора Януковича з проханням не підписувати закон. Документ поки що перебуває на опрацюванні в Адміністрації Президента. І, за словами Ганни Герман, глава держави «дуже уважно прочитав зауваження до Закону», але остаточного рішення щодо нього ще не ухвалив.

«Це дуже турбує Президента. Судячи з того, як проходять роботи над цим законопроектом, в Адміністрації Президента – немає жодного експерта, немає жодного чиновника, який ставив свої візи, який би не пропонував Президенту накласти вето на цей законопроект. Є шанс, що Президент цей законопроект заветує», – сказала Герман.

Після накладання вето, над поправками мають працювати і урядовці, і забудовники, і громадські експерти, наголошують противники закону. Вони готові сісти за стіл переговорів та надати усі свої напрацювання та зауваження. Реакції влади на цю пропозицію поки що немає.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG