Доступність посилання

ТОП новини

Стрічку про Ходорковського знищили перед «Берлінале»


Німецький кінорежисер Сирил Туші
Німецький кінорежисер Сирил Туші

Прага – Майже детективна історія сталася цими днями у Берліні. Незадовго до відкриття міжнародного кінофестивалю «Берлінале» невідомі знищили документальну стрічку німецького кінорежисера Сирила Туші «Ходорковський». Прем’єра фільму мала відбутися 14 лютого в рамках фестивалю, а потім – до 20 лютого – планувалося ще 3 покази. Режисер, який знімав свою 100-хвилинну стрічку протягом кількох років у Москві та Читі, сподівається, що встигне протягом тижня відновити фільм. Про це Сирил Туші розповів Радіо Свобода.

Коли вранці 4 лютого працівники берлінської студії Сирила Туші прийшли в офіс – вони побачили, що двері виламані, а комп’ютери щезли. В одному з них була стрічка про колишнього керівника ЮКОСа. «Знищили фінальну версію фільму про Ходорковського. П’ять дверей були виламані. Чотири комп’ютери вкрали з монтажної кімнати. Ба ні, навіть п’ять! В одному з них був змонтований вже готовий фільм про Ходорковського. Четвертого лютого з 9-ї ранку ми давали свідчення поліції», – розповів режисер Радіо Свобода.

Представники берлінської поліції називають дії зловмисників «у вищій мірі професійними» і зазначають, що ніякі цінні речі, які також були в офісі, не зацікавили цих осіб, а лише файли, які містились на жорстких дисках.

Сам Сирил Туші не уявляє, хто це міг зробити, але каже, що таке сталося з ним вперше за десятки років. На його думку, мета зловмисників – «залякати режисера, який наважився зняти фільм про опального олігарха». «Але я не хочу нагнітати паніку», – зауважив автор фільму.

Мета фільму – показати силу і суперечності Ходорковського

Робота над стрічкою, за словами режисера, тривала 5 років, у ній зібрані всі можливі очевидці справи колишнього керівника ЮКОСа від часу його арешту в жовтні 2003-го – батьки, перша дружина, син, друзі. «Це – історія Ходорковського від самого початку: від його перебування у комсомолі до нинішнього часу. Фільм детально розповідає про його життя. Для мене було важливо показали силу і суперечності цієї постаті. Якщо я захищаю Ходорковського зараз – це не означає, що він позитивний персонаж. Або негативний. Я зробив фільм, я співпереживаю з ним», – зазначає Сирил Туші.

Найважче, каже він, було зустрітися із самим Михайлом Борисовичем, «але тут допоміг випадок – вдалося поговорити з ним у суді». Режисерові дали тільки 10 хвилин на зустріч із Ходорковським, «а за спиною стояли люди з автоматами через плече».

Сирил Туші, який є нащадком російської родини, що втекла від революційних подій 1917 року, вважає, що ця стрічка про нинішнього політичного в’язня Михайла Ходорковського є надзвичайно важливою, і що її повинні побачити не тільки на фестивалі у Берліні, а й обов’язково у Росії.

«Ми зробимо все можливе, будемо працювати ночами безперестанку, щоб спробувати врятувати стрічку і представити її на фестивалі», – наголошує режисер. – «Це жахливо... Я себе ненавиджу за той страх, який я відчув, але тепер я впорався зі своїми почуттями. І фільм – незважаючи ні на що – ми покажемо».

Днями газета «Берлінер Пост» повідомила, посилаючись на оргкомітет «Берлінале», що показ фільму «Ходорковський» у рамках фестивалю не буде зірваний: журі має копію стрічки, хоча і без німецьких субтитрів.

Довідка для сайту:

Режисер-документаліст Сирил Туші народився у 1969 році у німецькому Франкфурті-на-Майні. У 1992 році його перший короткометражний фільм «Франкфурт на морі» брав участь у кількох німецьких кінофестивалях. Його стрічка «Нічна країна» отримала приз Нью-Йоркської академії у 1996 році.

Зйомки документального фільму про Михайла Ходорковського Сирил Туші розпочав у 2005 році, після того, як побував на кінофестивалі у російському місті Ханти-Мансійську. Тоді, за словами режисера, він вперше дізнався про справу Ходорковського.

Зараз компанія Сирила Туші Lala Films працює над підготовкою сценарію про Джуліана Ассанжа, засновника інтернет-ресурсу WikiLeaks.

Прадідусь Туші був росіянином, жив у Санкт-Петербурзі, на початку 20 століття, був власником чавунно-ливарного заводу, що виготовляв ліхтарі і мости. Після Жовтневої революції він залишив Росію.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG