Доступність посилання

ТОП новини

Щоб зупинити забудовників у Києві, столичні актори написали листа президентові Росії


Київ – Скандали довкола забудов історичних кварталів Києві набрали міжнародних обертів. Сьогодні колектив Національного академічного театру імені Лесі Українки був змушений звернутись до президента Росії з проханням вплинути на російських забудовників столиці України, що їх діяльність руйнує історичні квартали міста, а подеколи – й міські комунікації.

Ще вісім років тому на розі вулиць Хмельницького і Пушкінської, поруч із будівлею театру, компанія «Альфа-Центр» зрубала затишний скверик і почала будівництво торговельного центру. Але, оскільки якраз під новобудовою проходять лінія метро та міські підземні комунікації, рішенням Київської прокуратури будівництво зупинили.

Але нещодавно будмайданчик знову ожив, і кияни вдались до акцій протесту, їх підтримали міські депутати. У січні міська прокуратура в судовому порядку зупинила будівництво. Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов минулого тижня прозвітував: «Будівництво консервується!» А головний архітектор міста Сергій Целовальник повідомив, що до кінця лютого будмайданчик демонтують.

Але, за словами активістки ініціативи «Збережи старий Київ!», – мешканки сусіднього з майданчиком будинку Наталії Мусієнко, «цілодобово, і вдень і вночі, йде будівництво!» «Це будівництво нахабно видають за консервацію, керівництву КМДА та країни доповідають: це консервація», – наголошує громадська активістка.

Народна артистка України Олександра Смолярова каже, що монтажні роботи можуть зруйнувати театр та колишній Колегіум Григорія Галагана, де був підписаний Третій Універсал Української Народної Республіки:

«Уперше тут була заснована країна, яка називалась Україна! Це було у будинку, який збудував Галаган! Галаганівському будинку має виповнитись сто років, але незрозуміло, чи він «доживе» до свого ювілею. Бо ж ті, хто наше місто знищує, це якісь безбатченки, для них нічого святого немає!» – обурюється народна артистка.

Росія нам допоможе?

Мешканці будинків довкола будмайданчику та актори театру імені Лесі Українки з’ясували: компанія-забудовник належить Почесному консулові Росії Вагіфу Алієву. Видання «Фокус» називає його близьким до олігарха Дмитра Фірташа.

Оскільки Алієв не відповів на звернення акторів, вони написали листа Президентові Росії Дмитру Медведєву з вимогою позбавити Алієва звання Почесного консула і підтримати киян у боротьбі за збереження міста, з яким пов’язані імена Анни Ахматової, Михайла Булгакова і багатьох інших російських митців.

У Посольстві Росії в Києві Радіо Свобода запевнили, що лист до канцелярії Президента Росії обов’язково дійде.

Щоправда, за словами київського історика і політолога Богдана Олексюка, за таких обставин навряд чи варто звертатись до Президента Росії. «Наша влада калькує рухи російської влади. Настільки тісна прив’язка, що це має бути ефективно. Але насправді, це виглядає сумно, смішно, бо справді бездіяльність нашої влади наводить на однозначні висновки про її корумпованість», – зауважив політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG