Доступність посилання

ТОП новини

Історичне обличчя Києва знову під загрозою


Київ – Андріївська церква у Києві може тріснути навпіл, крім того, будівлі загрожує зсув, б’ють на сполох провідні українські експерти. Справа в тому, що земельні породи на Андріївському узвозі є потенційно зсувонебезпечними. Будь-яке будівництво, що супроводжується розриттям котлованів та вбиванням паль у схили узвозу, може призвести до цілковитої руйнації старовинних будівель, в тому числі й Андріївської церкви. Водночас київська влада заявляє про свої плани повністю реконструювати Андріївський узвіз.

Нині Андріївська церква у Києві вже має сантиметрові тріщини у стінах. На думку експертів, це вже критична ситуація.

Старший науковий співробітник Інституту геологічних наук Національної академії наук України Вадим Рибін пояснює, що чекає на Андріївську церкву та інші старовинні будівлі, якщо тут розпочати масштабне будівництво.

«Основна біда – це зсувна активність, – каже науковець. – Як відбувається ця ситуація: якщо на вулиці Андріївський узвіз звести якусь будівлю, а у нас це, як правило, багатоповерхову і на палях, то, звичайно ж, спочатку риють котлован, потім вганяють в землю палі. Як тільки котлован готовий, одразу ж понижується рівень ґрунтових вод навколо нього. Як тільки це відбувається, починають просідати фундаменти навколишніх будинків, і в стінах з’являються тріщини».

Почати реконструкцію узвозу планують вже навесні

Тим часом начальник КО «Центр містобудування та архітектури» Сергій Броневицький заявив, що реконструкція узвозу може розпочатися вже навесні цього року. За словами чиновника, нині вже розробляють проектну документацію.

Він наголосив, що на Андріївському узвозі будуть замінені інженерні комунікації, приведені до ладу фасади будинків, замінене дорожньо-тротуарне покриття.

Але члени містобудівної ради та захисники Андріївського узвозу б’ють на сполох. Окрім приведення до ладу фасадів будинків і дорожнього покриття, на узвозі збираються звести ще декілька нових будівель. А це може обернутися справжньою катастрофою.

Забудовниками, можливо, є брат Ющенка та Ахметов


Зокрема, на Андріївському узвозі, 10-б планують звести 9-поверхову будівлю на палях, зі скла та бетону, яка, крім того, що ніяк не буде відповідати ансамблеві вулиці, ще й загрожуватиме старовинним будинкам.

За словами Олексія Хорватенка, співголови громадської організації «Старий поділ», останній проект пов’язують із компанією «Еста-Холдинг», яка підконтрольна фірмі «СКМ», що належить Рінатові Ахметову.

«Крім того, тут збираються побудувати підземний паркінг – паралельно з лініями метрополітену», – зазначає Олексій Хорватенко.

Більше того, на пустирі, розташованому на перетині Андріївського узвозу та Боричевого току, планують побудувати будинок, в якому розташуються ресторан та vip-апартаменти. Цю забудову, за словами Хорватенка, пов’язують із братом Віктора Ющенка Петром.

Андріївському узвозу необхідно надати статус пам’ятки культурної спадщини – Бригінець

Водночас голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригінець говорить, що захистити Андріївський узвіз від нищівної забудови, можливо, допоможе визнання його пам’яткою культурної спадщини.

«Головне зараз – уникнути такої ситуації, яка є навколо Олександрівської лікарні, – вважає депутат. – Її об’єкти визнані пам’ятками, навколо кожного є невеличка охоронна зона, але усі разом вони не складають один комплекс. Таким чином, кожен об’єкт ніби охороняється, але навколо є вільна територія, яку можуть забудувати. Така небезпека існує й на Андріївському узвозі».

Крім того, депутат Київради зазначає, що поки проект забудови ще на стадії розробки, необхідно домагатися цілковитої публічності в ухваленні рішень щодо реконструкції, щоб експерти в галузі архітектури та геології могли висловити свою точку зору і запобігти знищенню історичного обличчя Києва.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG