Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті довкола Святої Софії Київської: музей чи храм?


Київ – У рік тисячоліття від закладення Святої Софії Київської колектив заповідника заявляє про небезпеку руйнації однієї з найвизначніших пам’яток України і звертається до Президента Віктора Януковича із закликом не допустити перепідпорядкування від Міністерства регіонального розвитку та будівництва до Міністерства культури. За словами науковців, це загрожує не лише безпеці самої пам’ятки, але й міжконфесійному миру в Україні.

Колектив заповідника «Софія Київська» зазначає, що Міністерство культури не має достатнього фінансування і досвіду, необхідних для реставрації та підтримки пам’ятки. Крім того, науковці заявляють про те, що лобіювання президентського указу про перепідпорядкування заповідника почалося після того, як Мінрегіонбуд виступив проти скандальної забудови буферної зони Софії Київської. Серед іншого, про це ідеться у листі науковців до Президента України.

Отримати коментар у міністерствах Радіо Свобода не вдалося, оскільки триває реструктуризація апарату виконавчої влади, і наразі не зрозуміло, хто відповідатиме за пам’ятки.

За словами директорки заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, чи не найбільша проблема – це кулуарність при вирішенні долі національних святинь.

«Ще невідомо, яка у Міністерстві культури структура за нас буде відповідати, – каже вона. – Державна служба охорони культурної спадщини не була створена так, як це передбачалось. Щодо перепідпорядкування, то з нами ніхто не радиться. Мені до рук потрапив проект президентського указу, але нам не відомо, як і хто його розробляв. Є чіткі рекомендації Центру світової спадщини ЮНЕСКО – там рекомендували Україні створити Координаційну раду з управління цим об’єктом».

Як зауважує Куковальська, до Ради мали б увійти усі зацікавлені сторони: Міністерства культури та регіонального розвитку, Київська міськадміністрація, представники Української православної церкви Московського патріархату, які контролюють частину території Лаври.

Натомість замість цього влада пропонує перепідпорядкувати та об’єднати Софію Київську та Києво-Печерську Лавру на основі спільного управління, про що напередодні повідомила директор Інституту охорони пам’яток Олена Сердюк. Керівник Національного комітету підтримки ЮНЕСКО – ІКОМОС Микола Яковина пояснює це рекомендаціями ЮНЕСКО.

«У рекомендаціях пропонувалось усунути фрагментарність у системі управління, збільшити прозорість управлінського процесу за пам’ятками. Бо у різних відомствах перебували фрагменти одного об’єкту списку Всесвітньої спадщини», – зазначає Яковина.

Софію хочуть передати церкві, яка управляється з-за кордону – Степовик

Ще одна небезпека, яка може виникнути у випадку перепідпорядкування Святої Софії Київської та її об’єднанню з Лаврою – це поглиблення міжконфесійного протистояння в Україні. З такою пересторогою працівників заповідника у коментарі для Радіо Свобода погодився професор-релігієзнавець Дмитро Степовик.

«Після об’єднання Лаври та Софії вони будуть передані церкві, яка управляється з-за кордону, – Московському патріархатові. Стародавні пам’ятки, пов’язані з історією Київської Русі-України, передаються (якщо передаються) іншій державі. А це вже справа для кримінального розгляду!» – наголошує професор.

Натомість священик УПЦ (МП) отець Андрій (Ткачов) каже, що жодного криміналу у цьому не бачить. «Якщо церква хоче, щоб храми були храмами, а не музеями, то ми діємо у дусі тих людей, які будували храми! А люди, які втратили Бога, але зберігають певний пієтет щодо культурних старожитностей, то вони намагаються зробити з храмів музеї. Ми хочемо, щоб храми були храмами! Це процес тривалий і непростий, який треба робити обережно і поволі», – зауважив священик.

Тим часом науковці та представники громади Києва 8 лютого збираються провести мітинг на підтримку збереження Святої Софії як музею і проти зміни статусу заповідника.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG