Доступність посилання

ТОП новини

Німецький міністр закордонних справ за санкції проти Лівії


Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле
Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле

Голова зовнішньополітичного відомства Німеччини Ґідо Вестервелле наполягає на запровадженні політичних санкцій проти лівійського керівництва. До цього він закликав міжнародну спільноту, виступаючи в п’ятницю на німецькому радіо Deutschlandfunk.

З огляду на грубі порушення прав людини санкції проти нинішнього керівництва Лівії є неминучими, вважає міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле. До можливих санкцій він відніс заборону на в’їзд до країн Євросоюзу для членів родини Муаммара Каддафі, а також замороження його банківських рахунків.

«Цей режим збиває все навколо себе як скажений, він розпочав війну проти власного народу, погрожує власному народові тривалою громадянською війною, тому я вирішив, що ми знову звернемося до Ради Безпеки ООН з вимогою провести нове надзвичайне засідання», – сказав німецький міністр, відповідаючи на запитання радіостанції Deutschlandfunk.

Дії замість ультиматумів

Вестервелле виступив проти оголошення ультиматуму лівійському керівництву. На його думку, потрібно діяти. «У мене склалося враження, – продовжив голова зовнішньополітичного відомства Німеччини, – що в Європі вже всі зрозуміли: зволікати більше не можна».

Водночас міністр відхилив ідею запровадження економічних санкцій на кшталт відмови від імпорту лівійської нафти. «Ідеться про цілеспрямовані політичні санкції проти родини диктатора, але ці санкції мають також сприяти тому, щоб прогресивні сили в Лівії відвернулися від диктаторської родини і теж стали на бік змін. Народ же не повинен потерпати», – наголосив міністр.

Вестервелле заперечив повідомлення про можливе військове втручання в ситуацію в Лівії. За його словами, німецькі військові кораблі перебувають перед лівійським узбережжям виключно з метою евакуації громадян Німеччини.

«Так може діяти лише психопат»

Напередодні ситуація в Лівії стала темою для обговорення й під час візиту до Берліна італійського президента Джоржо Наполітано.

Німецький державний лідер Крістіан Вульфф заявив після зустрічі зі своїм колегою з Рима: «Кадри, що надходять з Лівії, просто вражають. Слід негайно покласти край насильству проти населення, що його тероризує Каддафі. Це державний тероризм. Так може діяти лише той, кого можна назвати психопатом».

Президент Німеччини також закликав світ продемонструвати єдність у ставленні до конфлікту.

Пізніше в п’ятницю в Нью-Йорку збереться Рада Безпеки ООН для нового обговорення ситуації в Лівії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG