Доступність посилання

ТОП новини

Українська залізниця набирає швидкість


6 мільярдів гривень протягом наступних півтора року планує інвестувати у проект швидкісного залізничного сполучення «Укрзалізниця». Про це повідомив Радіо Свобода її генеральний директор Михайло Костюк. Зокрема, йдеться про сполучення між містами, в яких відбудеться Євро-2012. Наскільки українські колії готові до швидкісного руху? Як фінансується модернізація залізниці? Що робить «Укрзалізниця» не лише для розвитку швидкісного руху, а й для поліпшення сервісу?

Витратити ці шість мільярдів гривень планують на підготовку інфраструктури для впровадження швидкісного руху на залізничних магістралях, які вже діють: із модернізацією колій, переїздів, посадкових платформ тощо. Про це поінформував у ексклюзивному коментарі Радіо Свобода генеральний директор «Укрзалізниці» Михайло Костюк.

«Планується вкласти в підготовку залізничної інфраструктури – це модернізація колій під вимоги швидкісного руху, збільшення радіусів кривих ділянок колій, модернізація переїздів, посадкових платформ у відповідності до вимог швидкісного руху і, звичайно, електрифікація напрямку в районі Південної залізниці, 170 кілометрів, а також приведення діючих пристроїв електрифікації у відповідність до вимог», – повідомив Михайло Костюк.

Загалом цього року інвестиції в модернізацію залізниці складуть 9 мільярдів гривень. 5 мільярдів – це кредити, які збираються залучити в українських та іноземних банків.

Локомотивам буде де розігнатися?

Швидкісний рух українській залізниці конче потрібен, погоджується екс-міністр транспорту України Йосип Вінський. Але зараз, як і раніше, пасажирські потяги пересуваються іноді в Україні з черепашачими швидкостями.

«Середня швидкість руху поїздів 34 кілометри на годину - це взагалі неприпустимо. По 300 кілометрів на годину ходять поїзди у Франції. А у нас максимальна швидкість буде 160. Те, що треба починати з окремих маршрутів – це також зрозуміло і ЄВРО дає можливість ці маршрути сьогодні визначити (Київ – Львів, Київ – Харків, Київ – Донецьк). Те, що сьогодні робиться, робиться неправильно – спроба на старих технологіях, на старих підходах організувати, так званий, швидкісний рух. А де-факто це буде не швидкісний рух, а прискорений рух всього-на-всього », – сказав Йосип Вінський.

Водночас генеральний директор «Укрзалізниці» Михайло Костюк зазначив, що можливості української залізниці на певних ділянках дозволяють рух до 160 кілометрів на годину. Наскільки таке можливо, якщо йдеться не про нові магістралі, про полотно, раніше не розраховане на швидкісний рух, із безліччю переїздів та переходів, упереміш з електричками, вантажними потягами? Генеральний директор «Укрзалізниці» переконує, що локомотивам зі швидкістю у півтори сотні кілометрів буде де розігнатися.

«Якраз проект впровадження швидкісного руху в Україні (Львів, Київ, Харків, Донецьк) передбачає розмежування руху вантажних та пасажирських потягів на першому етапі, підсилення інфраструктури, приведення інфраструктури у відповідність до вимог швидкісного руху, запровадження на цих ділянках мінімального об’єму курсування вантажних поїздів і максимальна концентрація тут пасажирських потягів. І пасажирські потяги нового покоління будуть курсувати зі швидкістю 160 кілометрів на годину», – наголосив Михайло Костюк.

Три джерела залізничної модернізації

Взагалі в «Укрзалізниці» є три основних джерела на те, щоб взяти гроші на модернізацію інфраструктури, зокрема, на розвиток швидкісного сполучення, констатує економіст Олександр Жолудь.

«Перше джерело – це власні доходи «Укрзалізниці». Друге – доходи власника «Укрзалізниці». Як відомо, на сьогоднішній день вона належить стовідсотково державі, тобто державні кошти. І третє – це зовнішні запозичення в Україні чи закордоном. Існують і приватні проекти. Наприклад, такі проекти, коли рухомий склад купує фірма і «Укрзалізниця» лише надає можливість користуватися її лініями», – пояснив економіст.

Європа і Україна - дві різні залізничні реальності

Письменник Андрій Курков постійно користується послугами залізниці – і в Україні, і за кордоном. На його думку, це – дві різні залізничні реальності, два різних залізничних менталітети, оскільки на Заході, каже він, практично немає поїздів з плацкартними і купейними вагонами.

«Ті, хто подорожують у Європі, а Європа, хоча вона і більша за Україну, але не така вона вже й велика,то вони сідають у ці експреси і їдуть зі швидкістю 220- 250 кілометрів за годину. У Франції, здається, ще швидше. І можуть проїхати 800 кілометрів, скажімо, від Тулузи до Парижа за 3 години. Ми ж звикли не поспішати. І тому я завжди беру білет на нічний потяг і їду до Запоріжжя, до Одеси або до Львова вночі, що, в принципі, теж непогано. Тим більше, що я так і розраховую, щоб в місті бути зранку. Це інша психологія, інше планування та інша традиція», – зауважив Андрій Курков.

Киянці Олесі доводиться часто подорожувати українською залізницею. Цього місяця вона їздила до Сімферополя. «Туди у Сімферополь я їздила потягом №28 у плацкарті. Стан дуже жахливий. Тобто там якась мінімальна температура зимою має бути (17-18 градусів) – це дужне холодно. І ми так от, власне, доїхали до Сімферополя. І що цікаво, ми затрималися десь на годину. А назад у Київ я поверталася фірмовим потягом №12 в купе. Мені,чесно, дуже сподобався саме цей потяг. Умови набагато кращі», – розповіла дівчина.

Якщо пасажир потяга має претензії до провідників або взагалі до сервісу залізниці, він має право поскаржитися, говорить юрист Владислав Андрущенко. «В адміністрацію залізниці, – радить Владислав Андрущенко. – Залізниця у нас – велике об’єднання і там є приймальня для споживачів. У Харкові, якщо вийдете на центральну площу, то праворуч – здоровенний будинок, де розташовані всі відділи, в тому числі для прийому скарг громадян. Можуть бути скарги, наприклад, на те, що вагон технічно непридатний або нема тепла. Якщо Ви захворіли, потрапили в лікарню з грипом і отримали лікарняний, то залізниця має вам цю шкоду оплатити».

«Укрзалізниця» робить усе можливе за свого нинішнього фінансування і для розвитку швидкісного руху, і для поліпшення сервісу, запевнив генеральний директор «Укрзалізниці» Михайло Костюк. Інша річ, що зробити це з чинним тарифом, наприклад, у приміському сполученні, складніше.

«Питання сервісу на залізницях України – це питання щоденної роботи. У приміському сполученні рівень технічного сервісу буде відповідати рівню оплати. У приміському сполученні – надзвичайно низький тариф. Що стосується поїздів на далекі відстані, міжнародних поїздів – вони проходять атестацію перед початком літнього графіку. Треба розуміти, що ми користуємося сьогодні не зовсім новим рухомим складом», – зауважив Михайло Костюк.

Генеральний директор «Укрзалізниці» Михайло Костюк також повідомив, що рухомий склад оновлюють і, зокрема, десять локомотивів для швидкісного сполучення закупили у Південній Кореї, у концерну «Хюндай». Вони курсуватимуть між Києвом та містами, в яких проходитиме Євро-2012.

Також чеське об’єднання «Шкода» поставить в Україну два сучасні, двоповерхові поїзди. Потяги, у складі кожного з яких шість комфортно обладнаних вагонів, призначаються спеціально для перевезення українських пасажирів і гостей Євро-2012. Вони коштують 40 мільйонів євро. Як запевнив Радіо Свобода генеральний директор «Шкода» Йозеф Бернард, Україна для Чехії – перспективний ринок.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG