Доступність посилання

ТОП новини

Заарештований учасник «податкового Майдану» оголосив голодування


Наметовий табір «податкового Майдану» пошкодив покриття, каже влада
Наметовий табір «податкового Майдану» пошкодив покриття, каже влада

Київ – Влада продовжує переслідування учасників акцій протесту проти ухвалення Податкового кодексу, заявляє адвокат одного з них. За його словами, слідство фабрикує докази у кримінальній справі, порушеній за фактом пошкодження гранітного покриття майдану Незалежності в Києві. Відтак колишнім протестувальникам доводиться вдаватися до крайніх заходів самозахисту.

Голодування оголосив Ігор Гаркавенко, обвинувачуваний у пошкодженні гранітного покриття майдану Незалежності на суму 212 тисяч гривень унаслідок встановлення наметового містечка, що стало центром акцій проти ухвалення Податкового кодексу. За словами адвоката Гаркавенка Олега Левицького, він відмовився від їжі, щоб наголосити, що влада переслідує учасників акцій протесту з політичних мотивів.

«Для того, щоб показати суспільству: не виходьте на Майдан, не протестуйте проти дій влади, не висловлюйте свою громадянську позицію – інакше я пояснити те, що відбувається у цій кримінальній справі, нічим більше не можу. Подія злочину є надуманою у даному випадку. Тому що ніхто з тих, хто виходив на Майдан, не мав мети пошкодити майно, що належить громаді. Ніхто не мав з цього ніякого зиску», – наголосив Левицький.

У міліції нагадують, що визначення запобіжного заходу – це справа суду, і водночас заперечують, що відповідна кримінальна справа має політичну складову. До того ж, каже речник київської міліції Володимир Поліщук, правоохоронці нічого не знають про голодування Ігоря Гаркавенка.

«До нього приходив слідчий, проводив бесіду, проводив слідчі дії. І жодної інформації про те, що він голодує або має такі наміри, слідчий не отримував. Але загалом на слідчі дії, звичайно, його позиція вплинути не може, тому що йде збирання всіх необхідних матеріалів та експертиз», – каже Поліщук.

Гаркавенко не причетний до Майдану, але вигідний владі як обвинувачуваний – правозахисник

Правозахисник Євген Захаров вважає, що виправдати утримання Ігоря Гаркавенка під вартою було б можна, якби були докази його причетності до організації «податкового Майдану» та встановлення наметового містечка.

«Гаркавенко вже одного разу був засуджений на 8 років, бо він, дуже давно колись, спалив офіси ізраїльського культурного центру та «Просвіти» у Харкові. Але він взагалі не мав до того Майдану стосунку. Він там чи один чи два рази з’явився. Міліція постійно учасників Майдану фотографувала, а потім обрала тих, хто мав судимість. Це наводить на думку, що це зроблено навмисно, щоб показати «кримінальне» обличчя протесту. Це переслідування має політичні мотиви», – вважає Захаров.

Крім Ігоря Гаркавенка, у пошкодженні покриття Майдану підозрюють ще шістьох людей. Вони до цього часу перебували на підписці про невиїзд.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG