Доступність посилання

ТОП новини

Донецька міськрада надає перевагу російській?


Донецьк – Донецька міська рада нехтує законом «Про мови», використовуючи в офіційному діловодстві лише російську. Про це Радіо Свобода кажуть місцеві громадські діячі. Вони заявляють про порушення закону, адже державною мовою в Україні є українська. Чому про це мовчить міська прокуратура?

Хоча в побуті донеччани частіше використовують російську, частина громадян надає перевагу українській і скаржиться на те, що місцеві чиновники не хочуть з ними спілкуватися державною мовою.

Протягом трьох років громадська організація «Спілка будівельників Донбасу», що відстежує земельні конфлікти у Донецьку, веде переписку з Донецькою міською радою, і за цей час жодного разу не отримала відповіді на свої звернення українською.

«Усі наші запити ми робимо українською, але завжди нам відповідали російською. Ми також робили зауваження Донецькій міській раді, що там повинні відповідати тією мовою, якою ми робимо запит. Але вони відповіли, що в них є місцевий нормативно-правовий акт, який дозволяє використовувати російську мову в діловодстві. Така неповага до людей, така неповага до законів – це безумовно прецедент», – говорить голова організації Наталя Кашкевич.

Для Донецької міськради внутрішній документ має силу більшу, ніж Закон України

У 2006 році Донецька міська рада справді ухвалила рішення «Про використання російської мови у Донецьку як регіональної». Прокуратурі міста Донецька вдалось опротестувати в судах лише перший пункт цього рішення, згідно з яким «російську мову розуміли як регіональну в контексті Європейської хартії мов». Інші пункти рішення, зокрема про те, що міська рада може «використовувати російську мову безпосередньо у своїй роботі», залишились незмінними.

Відтоді міська прокуратура не звертала уваги на мовне питання, оскільки у спілкуванні з прокуратурою міська рада використовує державну мову, українську.

«Ми вносимо акти реагування на адресу міської ради на державній мові. І на державній мові нам відповідають. Я не розумію, хто скаржиться з людей, що на території Донецьке неправильне використання української мови чи якоїсь іншої мови», – говорить прокурор Донецька Олександр Ольмезов.

Закиди в утисках української мови на офіційному рівні в коментарі Радіо Свобода також спростував донецький міський голова Олександр Лук’янченко.

«Коли є запитання на російській мові, ми відповідаємо на російській мові. Всі відповіді до адміністративних органів держави, Донецької області і колег з міст і областей, коли вони надходять на українській мові, ми відповідаємо на українській мові», – сказав Лук’янченко.

Втім, Наталія Кашкевич наводить документи, які доводять, що донецький виконком використовував лише російську мову в листуванні з її громадською організацією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG