Доступність посилання

ТОП новини

Вихід щодо Лівії: зона заборони польотів?


Прага – Світ продовжує обмірковувати можливості, як зупинити кривавий конфлікт у Лівії. Але й попри вже вжиті заходи лівійський лідер Муаммар аль-Каддафі не здається і продовжує з повстанцями бої за владу.


Остання пропозиція світової спільноти – запровадження зони заборони польотів лівійської військової авіації над цією країною – потроху набирає чіткіших обрисів.

Велика Британія і Франція вже розробляють проект резолюції Ради безпеки ООН про таку зону, яка мала б перекрити лівійській військовій авіації режиму Муаммара аль-Каддафі можливість завдавати ударів по противладних повстанцях і мирних мешканцях.

Ідею підтримали й такі впливові міжнародні й регіональні організації, як Організація «Ісламська конференція» і Рада співпраці країн Перської затоки. Ліга арабських держав обговорить становище у Лівії в суботу.

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ сьогодні знову наголосив на необхідності такої підтримки: «Ми працюємо над деталями резолюції про зону заборони польотів. Ми працюємо над цим разом із Францією й Радою безпеки ООН. Це все ще в стадії розробки. І, як я вже пояснював, існує показова необхідність, щоб ця ідея була широко сприйнята в міжнародній спільноті».

На прес-конференції в Лондоні Гейґ додав: «Очевидно, неприйнятно, щоб полковник Каддафі чинив стільки насильства щодо власного народу, і ми глибоко занепокоєні тим, що може статися, якщо він спробує розширити його масштаби».

У Лівії тим часом тривають бої

А тим часом із Лівії повідомляють про нові наступи урядових військ на позиції повстанців після першого тижня боїв, коли вони переважно відступали.

Після того, як попереднього дня вони після кількох спроб таки відбили від повстанців місто Бін-Джавад на північному узбережжі і зупинили повстанський наступ уздовж узбережжя на захід, у бік столиці, сьогодні тривали повітряні удари по сусідньому портовому місту Рас-Лануф із його важливим нафтовим терміналом, за яке нині точаться бої.

Повстанці ж кажуть, що не відступлять. Один із них заявив сьогодні агентству «Ройтерз»: «Божою волею ми переможемо. Божою волею ми завдамо поразки цьому тиранові. Ми не боїмося ні його, ні його танків чи літаків. Божою волею ми переможемо!»

Зупинити повітряні удари буде непросто

Але запровадити зону заборони польотів буде нелегко. Із одного боку, наразі проти будь-якого втручання виступає Росія, член Ради безпеки з правом вето. Прогнозують, що таку ж позицію традиційно обійме Китай.

Із іншого, навіть у разі ухвалення резолюції доведеться, щоб її втілити, спершу знищити лівійські системи протиповітряної оборони, щоб літаки країн-виконавців могли без перешкод патрулювати в небі Лівії. Це, по суті, означатиме, що хтось муситиме фактично оголосити лівійській владі війну.

Крім того, країни НАТО, найімовірніші кандидати на виконання такої резолюції, зайняті в Афганістані, а найбільший член Північноатлантичного союзу, США, ще й в Іраку.

Хто кращий: повстанці чи Каддафі?

І, нарешті, залишається невідомим, із ким можна б мати справу з боку повстанців. Урядовці на Заході неофіційно говорять, що досі майже нічого не знають ні про лідерів повстанців, ні про масштаб їхнього реального впливу.

Як сказав один із представників Пентагону, наразі немає навіть упевненості, що повстанці хоч мінімально кращі від тієї влади, яку вони намагаються скинути.

А в оточенні Каддафі, де взагалі заперечують і втрату контролю над значною частиною країни, і принаймні тисячу жертв, про які говорять в ООН, кажуть просто: на Заході існує змова з метою розділити Лівію, як сказав напередодні міністр закордонних справ уряду Каддафі Муса Куса: «Це чітко свідчить, що наддержави здійснюють змову проти Лівії. Це очевидно».
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG