Доступність посилання

ТОП новини

Музика і мусульмани (ефект Кета Стівенса)


Юсуф Іслам, він же колишній Кет Стівенс
Юсуф Іслам, він же колишній Кет Стівенс

Прага – Популярні співаки в мусульманських країнах покидають поп-музику, щоб перейти на набожну форму ісламу. Такі зміни у житті мусульманських поп-зірок називають ще інколи «ефектом Кета Стівенса», іменем дуже популярного британського співака, який випустив до 1979 року понад 60 мільйонів дисків своїх музичних і пісенних композицій, а потім раптом покинув поп-музику, перейшов в іслам і навіть перебрав ім’я Юсуф Іслам. Такі процеси в ісламській культурі посилюють дебати про відносини ісламу з музикою і про шляхи подальшого розвитку цієї релігії.

Своєрідний таджицький Кет Стівенс, як можна сказати, а саме Мегрубон Равшан, відомий в Таджикистані піснями-хітами. Але після заглиблення в іслам Равшан змінив тональність і став співати релігійні пісні, заявивши, що відмовиться від концертної діяльності.

Перехід Равшана підносить сьогодні вікові дебати серед мусульман стосовно етики музики і про те, що Коран каже чи не каже про це. Тим більше, що іслам росте і формує свої нові інтерпретації. Якщо у 1990 році мусульманами було у світі до 20 відсотків населення, то сьогодні вже понад 23, і через 10–15 років мусульмани перевищать чверть населення Землі. Сам Равшан каже, що змінився після прощі (хаджу) до святої Мекки.

Однак один із відомих міжнародних експертів у музиці Оле Райтов із Данії пояснює таке різноманіття поглядів на «ефект Кета Стівенса»: «Якщо судити глобально, то я б сказав, що ми маємо дуже сильні групи музикантів, які заперечують якісь проблеми між музикою та ісламом. А вже далі ви чуєте деяких релігійних діячів – я б назвав їх радикалами чи фундаменталістами, – котрі заявляють, що музика та іслам такі несумісні, що треба навіть заборонити її в ісламі. Одне з великих непорозумінь, ніби Коран повинен щось сказати про це. Але цього немає».

Поміркований іслам не проти музики


Більшість поміркованих представників ісламу відкрита різноманітним формам музики. Головне, кажуть вони, щоб музика не ображала основ моралі їхньої релігії.

Помірковані ісламські богослови наголошують, що головне тут «наміри», які мають музиканти і ті, хто слухає музику. Вони кажуть, що музика має розвивати моральність, але поп-музика зосереджена на «сексуальності», особливо жіночій. А от послідовники мусульманської містичної традиції – суфії – мають дуже багату музичну традицію і особливо цікаві танці.

Радикальні ісламісти на кшталт руху «Талібан» узагалі забороняють будь-яку музику і навіть релігійний спів. Відомо, як різко критикують в Тегерані «іранського Боба Ділана» Мохсена Намджу за те, що він змішує вірші Корану з перськими традиційними співами.

Консерватори мусульманського світу бояться, особливо після подій в Єгипті й Тунісі, всього нового в культурі, і це пов’язано тісно з опором репресивних режимів у мусульманському світі. Але ж не всі мусульмани консерватори. От і згаданий вже Кет Стівенс, чи ж то Юсуф Іслам, повернувся з 2006 року до активного концертного життя в Америці та Європі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG