Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині судять 97-річного Шандора Кейпіро, звинуваченого у воєнних злочинах


Угорщина – У четвер суд Будапешта розглядав справу 97-річного Шандора Кейпіро. Його звинувачують у скоєнні воєнних злочинів у Воєводині під час Другої світової війни. Одним із позивачів у цій справі є директор єрусалимського центру імені Симона Візанталя. Ця міжнародна організація зараховує Шандора Кейпіро до 10 найбільш розшукуваних нацистських злочинців світу.

За даними Центру Візенталя, колишній сотник угорської жандармерії Шандор Кейпіро має стосунок до масового вбивства понад двох тисяч цивільних осіб єврейської, циганської та сербської національності у січні 1942 року. Його вже двічі хотіли притягнути до судової відповідальності за ці дії: вперше за часів правління диктатора Угорщини Міклоша Горті і вдруге заочно у 1946 році, але безрезультатно, оскільки звинувачуваний утік за кордон.

Зберігся навіть вирок народного суду Угорщини у справі Кейпіро. Проте колишній сотник на той час уже переховувався в Австрії, а в 1950-х роках емігрував до Аргентини, де мешкав аж до 1996 року. Після того він повернувся жити до Будапешта, сподіваючись, що його кримінальну справу закриють через термін давності. Однак, незавжаючи на це, у 2006 році її відновили.

За цей час Кейпіро вже тричі фігурував у поновлених проти нього столичною прокуратурою справах. Щоправда, засідання постійно переносили, оскільки Шандор Кейпіро, який має освіту юриста, найняв добрих адвокатів, які всіляко доводять у суді, що їхній клієнт не звинувачуваний, а радше жертва обставин воєнної пори.

Водночас Кейпіро позивається у Будапешті у цивільній справі проти Ефраїма Зуроффа, директора єрусалимського центру Симона Візенталя. 97-річний Кейпіро стверджує, що керівник цієї міжнародної організації, яка десятки років розшукує нацистських злочинців, публічно образив його честь і гідність.

«Я проти того, щоб зараз суд займався одразу двома судовими процесами», – заявив Жолт Зейтені, адвокат звинувачуваного. Сторона захисту наполягає на тому, що правосуддя спочатку має поставити крапку в давнішій справі угорської держави проти Шандора Кейпіро, а вже потім визначати, хто кого образив і чому у справі суто цивільній.

Оцінки дій і життя Кейпіро серед угорців неоднозначні

З іншого боку, Ефраїм Зурофф із Єрусалима, хоч і відчуває великий публічний скепсис і навіть спротив окремих політичних сил, привітав перший в історії демократичної Угорщини судовий процес, який розглядає діяння можливих нацистських злочинців. За його словами, це украй важливо і для простих угорських громадян, оскільки свідчить про початок оздоровчих процесів у суспільстві Угорщини.

Історик Тібор Пейчі теж вважає, що оцінки дій і життя Шандора Кейпіро серед угорців дуже неоднозначні.

«Він зараз має 97 років. Коли він повернувся додому у 1996 році, йому вже було за 80. Як на мене, люди мають спотворене уявлення про людину з таким минулим, коли її вік може слугувати захистом у тому, що він скоїв майже 70 років тому і таким чином може уникнути покарання. Шандор Кейпіро прожив активне життя і зараз не скаржиться на здоров’я. Я думаю, що його кара, якої він уже двічі уникнув, може слугувати моральним відшкодуванням для тих людей у Воєводині, чиї вбиті ровесники не дожили до старості», – зауважив угорський історик Тібор Пейчі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG