Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада убезпечила чиновників від декларування їхніх витрат?


Київ – Верховна Рада внесла на сьогоднішньому засіданні уточнення в раніше ухвалений антикорупційний закон, значно пом’якшивши декларування витрат українських чиновників. Опозицію таке рішення обурило. Натомість очільник фракції Партії регіонів заявив, що таку суму витрат погоджено з Міжнародною організацією з боротьби з відмиванням нелегальних доходів FATF.

Уточнення до антикорупційного закону, внесене більшістю Верховної Ради, стосується заповнення декларацій. Зокрема, передбачено, що в декларації мають вказуватися як витрати, що були здійснені на майно, яке є в приватній власності, так і витрати на майно, що є в оренді.

Крім того, внесеними сьогодні змінами передбачено, що фінансові операції підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу у разі, якщо сума, на яку вона проводиться, дорівнює або перевищує 150 тисяч гривень.

Таким чином, депутати утричі збільшили суму, яка підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу. Тим часом в ухваленому 7 квітня цього року законі «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні» визначалося, що ця сума мала б становити 50 тисяч гривень.

Ворон воронові ока не виклює?


Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Міщенко (фракція БЮТ-Б) висловив обурення таким рішенням парламенту.

Він зазначив, що спочатку у поданому до Верховної Ради законопроекті взагалі не було вказано суму витрат, яка має декларуватися. За словами Міщенка, комітет подав свою пропозицію, що така сума має бути еквівалентною середньомісячному доходові чиновника за минулий рік. А коли законопроект розглядали у другому читанні, головуючий на засіданні парламенту з голосу назвав суму 50 тисяч гривень. І депутати проголосували за цю пропозицію.

За словами Міщенка, із незрозумілих причин на сьогоднішньому засіданні парламенту вже виникла цифра 150 тисяч гривень. «Звідки вони взяли ці 150 тисяч, не голосуючи сьогодні цих змін, цієї поправки?» – риторично запитує депутат.

Міщенко вважає, що сьогоднішнє рішення парламенту – «це абсурд, це взагалі нівелює питання декларування доходів суб’єктів корупційних діянь і членів їхніх сімей». Він роз’яснив, що тепер чиновник має декларувати тільки одноразові витрати, які перевищуватимуть 150 тисяч гривень.

Схеми декларування чиновниками витрат ще немає – Єфремов


Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов каже, що збільшення до 150 тисяч гривень. в антикорупційному законі суми витрат чиновників є цілком обґрунтованим і узгоджене з Міжнародною організацією з боротьби з відмиванням нелегальних доходів FATF.

При цьому він послався на раніше ухвалений закон «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні».

Він нагадав, що закон «Про засади запобігання і протидії корупції в Україні», в разі підписання Президентом Віктором Януковичем, набуде чинності з 1 липня. Водночас лідер фракції Партії регіонів зауважив, що поки немає чіткої схеми, яким чином чиновники декларуватимуть свої витрати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG