Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та МВФ «подадуть руку» Португалії, якщо та виконає умови Фінляндії


Брюссель – Тривають спільні міжнародні рятувальні заходи щодо ослаблених боргами країн Євросоюзу. У вівторок у Брюсселі завершилася вирішальна зустріч європейських міністрів фінансів. Серед ухвалених рішень – нові заходи для допомоги Греції та 78-мільярдний план порятунку економіки Португалії. Це – третя країна європейської співдружності, що звернулася по допомогу до партнерів та міжнародних установ.

Рік тому європейська співдружність та Міжнародний валютний фонд надали допомогу в розмірі 110 мільярдів євро грекам. Пізніше, у грудні минулого року, 85-мільярдний пакет пообіцяли «потопаючим» ірландцям. Нині, за умови широкої приватизації та ретельних заощаджень, 78 мільярдів євро отримають португальці.

Представники єврозони та міжнародних фінансових інституцій на нинішній зустрічі також визначили подальші кроки у владнанні складної спільної проблеми – Греції, котра, як виявилося, навіть попри величезні зовнішні грошові вливання, далі переживає значну рецесію. Уряд цієї країни буде змушений вжити додаткові заходи.

«Грецький уряд має найближчим часом оголосити нові заходи, що допоможуть бюджетним заощадженням, – каже Жан-Клод Юнкер, президент Єврогрупи, що об’єднує міністрів фінансів 17 країн ЄС. – Особливе місце займає приватизація, яку ми радимо збільшити».

Нова значна фінансова підтримка Португалії повинна гарантувати стабільність у єврозоні та, загалом, у всьому Євросоюзі, заявили учасники зустрічі в підсумковому комюніке.

Болісні заощадження викликають масові протести

Тим часом, умови для отримання цього кредиту доволі жорсткі. Їх минулого тижня запропонувала Фінляндія, яка погрожувала, що у протилежному випадку не братиме участі у порятунку Португалії. Згідно із правилами, для ухвалення рішень такого характеру потрібна одностайна підтримка всіх 17-ти країн Єврозони.

Тож, взамін фінансового пакету, європейські міністри висунули португальській владі нові вимоги щодо суворих заощаджень, приватизації та ще низки болісних для пересічних громадян заходів із оздоровлення економіки держави. У цій країні, а також у Греції та Ірландії особливо останнім часом проходять масові акції протесту проти суворого режиму економії, що передбачає скорочення робочих місць, пенсій, зарплат та соціальних виплат.

Міністри фінансів Євросоюзу також висунули пропозицію обрати наступним головою Європейського центрального банку італійського економіста Маріо Драґі. Восени він має замінити нинішнього голову цієї найважливіщої фінансової установи ЄС Жан-Клода Тріше, мандат якого завершується.

Хто очолить МВФ?

Інтригою цього саміту міністрів було й те, що на ньому мав бути присутній голова МВФ Домінік Стросс-Кан, затриманий у Нью-Йорку через підозру в спробі зґвалтування готельної покоївки. Скандальна справа викликала побоювання в Євросоюзі, що це може негативно позначитися на планах порятунку європейських країн, ослаблених кризою. Дехто з експертів навіть заявляє, що через це може постраждати євро, яке надалі слабшатиме.

«У 2008-2009 роках під час фінансової кризи Стросс-Кан показав себе надійним та компетентним посередником, якому можна довіряти, – каже Бернар Дельбек, професор економіки впливового Льовенського католицького університету. – Саме він повернув Міжнародному валютному фонду центральне місце у міжнародній системі фінансів і допоміг врятувати Єврозону».

Європейські міністри тим часом запевняють, що тяжкі звинувачення голови МВФ у сексуальних домаганнях не матимуть особливого впливу на європейському фінансовому рівні.

Нині Домініка Стросс-Кана тимчасово заміняє Джон Ліпскі, американський економіст, що зробив кар’єру в приватному секторі. Традиційно посаду гендиректора МВФ займає європеєць. Проте, дехто вважає, що зростання потужності нових економік може внести свої корективи. Вперше за 65 років існування МВФ його може очолити неєвропеєць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG