Доступність посилання

ТОП новини

Хто не хоче, щоб Польща стала газовим «Ельдорадо Європи»?


Варшава – Польські політики занепокоєні неприхильним ставленням впливових середовищ Європейського Союзу до ідеї видобування сланцевого газу на території ЄС. Лідери партії «Польща – найважливіша» заявляють, що в ЄС формується впливове лобі, яке може заблокувати видобування цієї стратегічно важливої для Варшави сировини. Вони вимагають від польського уряду дати з цього приводу пояснення під час засідання парламенту.

Польща пов’язує великі надії з видобуванням сланцевого газу на власній території. Нещодавно про це говорив польський прем’єр Дональд Туск. Голова польського уряду захоплено відгукувався про дані, опубліковані Агентством з енергетичної інформації США про поклади сланцевого газу у світі.

Згідно з даними американських аналітиків, Польща – це свого роду газове «Ельдорадо Європи». За прогнозованими оцінками, вона має найбільші поклади цієї цінної сировини серед країн ЄС. Тож Дональд Туск висловлює переконання, що саме сланцевий газ допоможе полякам здійснити енергетичну революцію й покращити енергобезпеку польської держави.

Проте, польську газову ейфорію затьмарили вістки із Західної Європи. Франція та Німеччини мають застереження щодо технології видобування сланцевого газу. Ці країни вважають, що розробка родовищ сланцевого газу може завдати серйозної шкоди екології. Аналогічні думки пролунали з уст комісара Євросоюзу з енергетики Ґюнтера Еттінґера.

Натомість Джессі Скотт, експерт ЄС з питань навколишнього середовища, не виключає, що через кілька років Європейський Союз ухвалить якісь спільні принципи щодо розробки родовищ сланцевого газу.

Сланцевий газ – конкурент європейських АЕС?

Такі новини стали предметом спеціального аналізу польських політиків із партії «Польща – найважливіша». Вони твердять, що в Західній Європі формується впливове лобі, яке не хоче допустити до видобутку сланцевого газу на території ЄС.

Депутат Європейського парламенту Павел Коваль зазначив, що в Брюсселі визрівають ідеї про створення правової бази, яка обмежуватиме видобування сланцевого газу в країнах Європейського Союзу. Цей польський політик робить припущення, що деякі технології видобування сланцевого газу на території ЄС можуть визнати економічно невигідними, або ж «взагалі якимось чином подальше дослідження покладів газу та його видобуток стануть неможливими». Мовляв, «екологічні», а отже дозволені в об’єднаній Європі технології будуть надто дорогими, тож видобування сланцевого газу стане економічно невиправданим.

«Для Польщі це важлива тема, а можливо навіть ключова й стратегічна», – наголошує Павел Коваль. За його словами, Варшава мусить терміново зайнятися питанням негативного ставлення європейських високопосадовців до видобутку сланцевого газу. Політик запитує в польського уряду, що той робитиме, якщо Брюссель заблокує видобування важливої для Польщі сировини.

На думку Павла Понциліуша, колишнього заступника міністра економіки Польщі, депутата польського Сейму, в ЄС формується лобі, не зацікавлене у видобутку сланцевого газу. Як наголошує Понциліуш, це лобі пов’язане з тими колами, що відстоюють інтереси атомної енергетики. Мовляв, ці сили не хочуть, щоб у Європі з’явилося якесь альтернативне до атомної енергетики джерело.

Загрозу для польських планів, пов’язаних із сланцевим газом, Понциліуш вбачає також з боку російського газового гіганта – «Газпрому». Політик зазначає, що польський уряд повинен прокоментувати тривожні для Польщі сигнали.

«Важливо, щоб уряд надав інформацію про те, що він знає, як він збирається протидіяти лобі, пов’язаному з атомною енергетикою, яке формується в Європейському Союзі. А з іншого боку, як уряд може протидіяти «Газпрому», який також не зацікавлений у сланцевому газі, більше того, «Газпром» вважає, що видобування сланцевого газу в таких країнах як Польща шкодить його інтересам», – наголошує Павло Понциліуш.

Депутати закликали польський уряд не легковажити справою, яка, на їхню думку, вже в недалекому майбутньому може завдати болючого удару польській енергетичній безпеці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG