Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має намір посилити санкції щодо білоруського керівництва


Прага – Європейський Союз має намір розширити список білоруських посадовців, до яких будуть застосовані санкції ЄС. Очікується, що таке рішення ухвалять на зустрічі в понеділок міністри закордонних справ 27 країн Європейського Союзу у відповідь на вироки суду в Мінську, який засудив колишніх кандидатів на президента Білорусі до тюремного ув’язнення у зв’язку з участю в протестах у день президентських виборів.

На сьогоднішній нараді міністрів закордонних справ країн ЄС список «нев’їзних» до ЄС білоруських чиновників, який нині складається з близько 170 осіб, включно з президентом країни Олександром Лукашенком, як очікується, поповниться ще 10 іменами. Також ЄС планує заблокувати їхні фінансові активи на території країн Євросоюзу.

Мая Коціянчич, речниця координатора ЄС із питань спільної зовнішньої політики Катрін Аштон, заявила, що у дискусії йтиметься також і про загальну політику ЄС щодо Мінська.

«Відбудеться перегляд нинішнього стану речей. Ми усвідомлюємо, що ситуація недобра. Наші занепокоєння залишаються. Ми бачимо, що суди і засудження опозиційних політиків після виборів тривають. Щойно ми стали свідками нових вироків і очікуємо, що незабаром пролунають інші. Гадаю, що ЄС є надзвичайно стурбований цим розвитком подій», – заявила речник.

Санкції через політичні вироки

У п’ятницю у Білорусі винесли вирок ще двом колишнім кандидатам на президента в справі про заворушення в Мінську під час опозиційної акції 19 грудня минулого року, в день президентських виборів.

Володимир Некляєв і Віталій Римашевський отримали по два роки позбавлення волі умовно. Опозиціонерів визнали винними за статтею «організація групових дій, що порушують громадський порядок, або активна участь у них».

Винесення вироків ще двом колишнім кандидатам, Миколі Станкевичу і Дмитрові Вусу, перенесли. Минулого тижня головного суперника Олександра Лукашенка на виборах президента Білорусі Андрія Санникова засудили до 5 років позбавлення волі.

У заяві, яку Катрін Аштон виголосила минулого тижня, не виключалося застосування економічних санкцій проти білоруських державних компаній чи компаній, наближених до президента Лукашенка та його оточення. Ймовірно, санкції будуть накладені на підконтрольні білоруській державі нафтопереробні компанії та фірми з виробництва зброї та засобів придушення демонстрацій.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG