Доступність посилання

ТОП новини

«Регіональний» закон про вибори: проти Литвин і опозиція


Київ – Голова Верховної Ради Володимир Литвин не підтримує урядові пропозиції щодо зміни виборчого законодавства. Він розкритикував основні норми майбутнього проекту закону про вибори до парламенту, що були презентовані міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Утім, в опозиції вважають, що Литвин може «раптово» змінити свою позицію під час голосування за урядовий законопроект.

Найвідповідальнішими є депутати, обрані за мажоритарною системою, а прохідний бар’єр для політичних партій викривляє волевиявлення виборців, заявив, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода, Володимир Литвин.

«Моє особисте бачення – це мажоритарна виборча система з висуненням від партій. Тоді у нас відбудеться природній процес партійного і політичного структурування українського суспільства. Люди будуть обирати і особу, і партії. Тому якщо вже змішана система, то тоді необхідно скасувати прохідний бар’єр. Бо виходить абсурдна логіка: якщо людина на окрузі набирає десь 60 тисяч голосів – вона стає депутатом, якщо партія при тривідсотковому прохідному бар’єрі набирає 600 тисяч голосів – вона не потрапляє до парламенту», – каже він.

Кожен дивиться на проект закону з погляду власного результату – Лавринович

Дуже складно створити проект закону про вибори, який буде до вподоби усім політикам, відзначив в ефірі Радіо Свобода міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Це природно, що кожен дивиться на майбутній проект під кутом зору власного результату, який він хотів би мати на наступних виборах. Мені не відомі такі політики, які планують на наступних виборах програти. Неможливо написати такий закон, щоб узагалі без підтримки виборців вони були обрані. При змішаній виборчій системі навіть запропонований бар’єр для політичних партій, як він використовується у багатьох країнах Європи, то саме ця цифра – 5 відсотків – це зовсім не дискримінаційний бар’єр», – підкреслив міністр.

Пропозиції Лавриновича – технології «регіонів», щоб лишитися при владі – Соболєв

Водночас депутат від «БЮТ-Батьківщини» Сергій Соболєв заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що немає жодної необхідності змінювати виборче законодавство.

«Закон, за яким проводилися вибори 2006 і 2007 років, відповідає усім міжнародним стандартам. Найкращою характеристикою було те, що у 2006 році перемогли одні політичні сили, потім перемогла опозиція. Те, що пропонує Лавринович – це технології Партії регіонів, яким чином залишитися при владі, коли їх підтримує вже менше як 15 відсотків населення. Заяви Литвина про його власне якесь особливе бачення швидко закінчуються. Голосування показують протилежне», – вважає представник опозиції.

Олександр Лавринович тим часом запевнив, що остаточний варіант законопроекту про вибори до парламенту буде переданий для оцінки у Венеціанську комісію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG