Доступність посилання

ТОП новини

Родичі білоруських політв’язнів вимагають від ЄС економічних санкцій проти Лукашенка


Мінськ – Рада Європейського Союзу в понеділок ухвалила рішення про розширення санкцій щодо офіційного Мінська – до списку осіб, проти яких запроваджено візові та майнові санкції, додано ще 13 осіб, і зараз у ньому 189 білоруських чиновників на чолі з президентом Лукашенком, яким заборонено відвідувати країни ЄС. Це зроблено у відповідь на нові репресії білоруської влади проти опозиції, в тому числі останні кримінальні суди проти учасників мітингу протесту 19 грудня.

Офіційної реакції білоруської влади на рішення Ради Євросоюзу ще немає, повідомив Радіо Свобода речник МЗС Білорусі Андрій Савіних. «Нічого не можу сказати, поки ми не отримаємо офіційної інформації. Але судячи з тієї інформації, яка доходить до нас, швидше за все це буде досить стримана коротка заява», – сказав він.

Раніше наближені до білоруської влади політологи, а також, так би мовити, «анонімні джерела» в адміністрації президента Білорусі казали, що у відповідь на санкції Євросоюзу Мінськ може вислати зі своєї території деяких послів країн ЄС та заборонити виїзд за кордон 200 активістам білоруської опозиції, яка ініціює подібні санкції Заходу. Савіних відмовився офіційно підтвердити цю інформацію, повідомивши, що коли насправді Білорусь ухвалить якісь заходи у відповідь на санкції ЄС, то він про це офіційно оголосить.

Деякі представники білоруської опозиції, зокрема, родичі політв’язнів, дійсно висловлюються, що візових санкцій проти білоруського режиму замало, потрібні й економічні санкції проти тих компаній, на які спирається режим Лукашенка. Дедалі більше політиків у ЄС підтримують цю пропозицію, але не всі.

Сестра політв’язня Андрія Саннікова Ірина Богданова взяла участь у пікеті біля приміщення в Брюсселі, де проходило засідання Ради Європейського Союзу. Нинішнє рішення ЄС щодо Білорусі вона не вважає достатнім.

«Звичайно, ні. Тому ми й вийшли на пікет, щоб вимагати економічних санкцій, – наголошує вона. – Зі мною політики постійно сперечаються на цю тему, говорять, що від цих санкцій життя білоруського народу погіршиться. Життя білоруського народу погіршується через погану економічну політику режиму. І те, що економічні санкції не запроваджуються – це підтримка режиму, а не білоруського народу», – каже вона.

Ірина Богданова повідомила, що перед сьогоднішнім засіданням Ради ЄС міжнародна коаліція «Free Belarus now» направила координаторові зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон і міністрам закордонних справ Євросоюзу листи з вимогою економічних санкцій проти режиму Лукашенка.

Білоруській влада опинилася у «щипцях» – політолог

Мінський політолог, батько одного з політв’язнів Олександр Класковський сумнівається в тому, що Євросоюз піде на повномасштабні економічні санкції проти білоруського режиму.

«Я думаю, що це та ситуація, коли погроза сильніша від виконання. Тому що ми бачили, як в останні тижні дуже знервувалася білоруська влада. Вона опинилася в таких щипцях, тому що з іншого боку натиснула Росія. Так що білоруській владі зараз потрібно добре почухати голову», – зауважує політолог.

Класковський вважає, що в цій ситуації гра офіційного Мінська з Європою триватиме, і вона дає шанс на полегшення долі політв’язнів. В тому числі і його сина Олександра, для якого прокурор вимагає 7,5 років ув’язнення за участь у мітингу 19 грудня минулого року.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG