Доступність посилання

ТОП новини

Двоє загиблих після розгону спецназом акції опозиції в Тбілісі


Поліція використовує водяні гармати і подразливий газ під час зіткнень з демонстрантами в Тбілісі, 26 травня 2011 року
Поліція використовує водяні гармати і подразливий газ під час зіткнень з демонстрантами в Тбілісі, 26 травня 2011 року

Прага – Двоє осіб, включно з поліцейським, загинули вночі у Тбілісі, коли правоохоронці розганяли демонстрацію протесту біля грузинського парламенту. Це офіційні дані. Опозиціонери відмовилися зупиняти акцію протесту, щоб перешкодити проведенню військового параду з нагоди Дня незалежності Грузії, який відзначають 26 травня.

Протести у Грузії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Майже тиждень протестів у Грузії називають кривавим. Спецназівці використовували сльозогінний газ, водомети і гумові кулі, щоб розігнати учасників протестів, які вимагають відставки президента Міхеїла Саакашвілі і звинувачують його в авторитаризмі.

У середу опозиціонери перейшли до будівлі парламенту, щоб перешкодити проведенню військового параду. Речник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі каже, що деякі учасники акції використовували металеві прути і саморобні щити, щоб атакувати поліцейських.


«Поліція мала застосовувати силу. Частина демонстрантів чинила насильницький опір, частина намагалася покинути місце подій на автомобілях через натовп, що, на жаль, призвело до смерті одного поліцейського», – заявив Утіашвілі.

Міністерство внутрішніх справ стверджує, що одна з цих машин везла або організатора нинішніх протестів Ніно Бурджанадзе, або її конвой.

Бурджанадзе, зі свого боку, звинувачує поліцейських у тому, що вони посадили її охоронців та сина, Анзора Біцадзе, в камеру, разом із десятками інших опозиціонерів.

Через кілька годин сина опозиціонерки відпустили. А ще до цього вона прокоментувала подію так: «Як і можна було очікувати, чоловік у масці без жодних пояснень затримав моїх охоронців і мого сина. Вони не зробили нічого поганого. Вони весь час мене захищали».
Президент Грузії у середу виступив на телебаченні, щоб підтримати дії силовиків. При цьому Міхеїл Саакашвілі визнав право кожного громадянина Грузії на свободу слова, але додав, що події останніх днів не мають нічого спільного з проявами цієї свободи. За його словами, сценарій з метою зірвати святкування Дня незалежності Грузії писали за межами країни.

Мало хто в Грузії вірить у те, що партія «Народні збори», яку очолює Ніно Бурджанадзе, колишній спікер парламенту і колишня соратниця Саакашвілі, є серйозною загрозою для нинішньої влади. Другий президентський термін Саакашвілі закінчується в 2013 році.

Бурджанадзе: це була каральна операція

При цьому офіційний Тбілісі доклав чимало зусиль, щоб показати рух Бурджанадзе як небезпечний. У середу Міністерство внутрішніх справ оприлюднило відео, з якого випливає, що демонстранти збиралися використовувати запалювальну суміш, щоб підпалити поліцейські автомобілі.

А нині оприлюднена телефонна розмова Бурджанадзе з сином, у якій вона нібито говорить про потребу пролити кров, щоб «розхитати човен».

Опозиціонери, зі свого боку, оприлюднили численні відео, які показують, як спецназівці б’ють неозброєних учасників протесту, як поранені і закривавлені люди лежать під зливою.

Бурджанадзе стверджує, що не її прихильники загрожують пересічним грузинам, а нинішня влада. «Є багато поранених тому, що влада проводила каральну операцію. Це не було звільнення площі, як вони кажуть, це була суто каральна операція», – заявила опозиціонерка.

Грузинська поліція заявляє, що під час розгону акції протесту затримала близько 90 осіб, і їм присудили двомісячні адміністративні арешти. За деякими фактами, включно зі смертю двох осіб, порушено карні справи.

Деякі грузинські правозахисники вважають, що поліція перевищила силу, і закликають розслідувати дії правоохоронців.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG