Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович оцінив масштаби корупції


Київ – Україна щороку втрачає як мінімум 20 мільярдів гривень через корупційні схеми – про це сьогодні на засіданні Антикорупційного комітету сказав Президент Віктор Янукович. Він також заявив, що підписав учора низку антикорупційних законів. Між тим останнім часом із боку міжнародних та європейських інституцій на адресу української влади почастішали закиди з приводу провалу антикорупційних програм.

За словами Віктора Януковича, останні 15 місяців влада напружено працювала над викоріненням корупції. Результатом цієї роботи стало ухвалення антикорупційного законодавства, зокрема, закону «Про засади запобігання і протидії корупції». За словами голови держави, при ухваленні антикорупційних законів враховано передовий світовий досвід.

Зараз корупція становить загрозу національній безпеці. Через корупційні схеми держава щороку втрачає 20 мільярдів гривень, заявив Президент.

За його словами, в сфері державних закупівель від 10 до 15 відсотків державного бюджету, за різними підрахунками, осідає в кишенях чиновників – це 4–7 мільярдів доларів.

Відшкодування замість ув’язнення

Плануючи подальший наступ на корупцію, Президент зажадав створити національний антикорупційний орган. Зараз його функції виконуватимуть СБУ та Мін'юст.

Разом із цим Президент виступає за декриміналізацію деяких злочинів у сфері економіки. За його словами, треба пом’якшити відповідальність та застосовувати покарання, не пов’язані з позбавленням волі. Натомість злочинці мають відшкодувати те, що вкрали, переконаний Віктор Янукович.

«У деяких країнах приймаються закони, які збільшують ці суми (відшкодувань) у 2–3 рази, щоб покарати злочинців, які крадуть. Якщо крадуть, хай втричі більше платять. Я кажу, що вони повинні повернути як мінімум те, що вкрали», – сказав голова держави, постукавши по столу.

У Європі побачили антикорупційний провал

Тим часом, згідно з оприлюдненими наприкінці травня висновками Організації економічної співпраці й розвитку, Україна провалила план боротьби з корупцією. За оцінками цієї організації, Україна повністю виконала лише одну з 24 антикорупційних рекомендацій. Відтак серед усіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна в числі останніх. За оцінками доповідача організації, проблеми з корупцією існують скрізь, але в Україні вона найбільш помітні.

Що ж до згадуваних президентом корупційних схем у сфері держзакупівель, то Світовий банк та Єврокомісія звернулися до Президента та уряду України з листом, у якому закликали накласти вето на ухвалені нещодавно парламентом зміни до закону про держзакупівлі. Інакше фінансова допомога Україні буде зупинена.

А днями Парламентська асамблея держав-членів НАТО висловила стурбованість із того приводу, що антикорупційні переслідування відбуваються тільки щодо членів опозиції.

Президент ветує тендерні новації

Голова громадської антикорупційної організації ТОРО Олексій Хмара, який є членом антикорупційного комітету при Президентові, зазначив, що Віктор Янукович негативно охарактеризував зміни до тендерного законодавства.

«Президент загадав у виступі, що новий тендерний закон, який нещодавно був ухвалений парламентом, має значні корупційні ризики. Він нічого не сказав, чи підпише він цей закон. Але із загальної риторики зрозуміло, що Президент не зможе підписати закон, який він сам назвав корупційним», – вважає Олексій Хмара.

За його словами, більшу частину свого виступу Президент присвятив негативам, а не досягненням у боротьбі з корупцією. Також Віктор Янукович пообіцяв, що відтепер засідання антикорупційного комітету відбуватимуться частіше.

Утім, голова ТОРО відзначив, що комісія складається в абсолютній більшості з високопосадовців.

«Розумієте, є така особливість цього комітету, яка мені страшенно не подобається: всі намагаються казати правильні речі без наступних правильних дій», – зауважує Олексій Хмара.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG